Hlavní obsah

RECENZE: Ani spirituál se nemusí bát češtiny

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvačku Irenu Budweiserovou jsme si navykli vnímat jako součást Spirituál kvintetu, to už ale dávno není pravda. Kromě toho, že sólové věci dělala už v devadesátých letech, po odchodu ze skupiny v roce 2011 vydala například desku Hlavně ne klid (2012) a letos další studiovou novinku Hold On.

Foto: budweiserova.com

Irena Budweiserová.

Článek

Deska Hold On se pohybuje od bluesových nálad až do funku, a to v poměrně jednoduchém střízlivém zvuku, který písním sluší. Zpěv drobně dozdobují citlivé bluesové kytary (Miroslav Linka a Jaroslav Šindler), basa (Petr Dvorský), občas i piano (Jiří Vidasov).

Repertoáru nelze mnoho vytknout – stařičké spirituály, taková ta prověřená „klasika“, kterou se tu nikdo nesnaží posunovat do současné doby radikálními překopáním či snad dokonce elektronikou – True Religion, Joshua, Hush, How I Got Over. Budweiserová rozhodně má hlas a spirituály miluje, skladbám dodává tolik emocí, kolik potřebují. Podivná je ovšem její výslovnost v angličtině. Když si ale výjimečně napíše vlastní český text, vůbec to nezní špatně.

Celkové hodnocení: 70 %

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám