Hlavní obsah

RECENZE: P.O.D. jen na půl plynu

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká křesťanská rocková skupina P.O.D. je na světě od roku 1992. Vydala několik opravdu dobrých alb a na konci devadesátých let 20. století a začátku jednadvacátého patřila k formacím, které pomáhaly budovat tvář tzv. nu-metalu. Aktuálně vychází její album SoCal Sessions.

Foto: Universal Music, ČTK

Zpěvák skupiny P.O.D. Sonny Sandoval naživo

Článek

Je to akustická nahrávka, na které jsou úpravy jak starších písniček kapely (Alive, Youth of the Nation), tak novinky (Panic & Run). Vznikla na základě zájmu ze strany fanoušků i vydavatelské společnosti T-Boy Records, u které aktuálně skupina sídlí.

Když před několika lety začala vystupovat v rozhlasových pořadech s akustickými verzemi svých písniček, bylo to milé zpříjemnění její rockové cesty. Krátkodobě je to nesporně zajímavý přístup, který jí mimo jiné umožňuje znovu se postavit k písničkám, které už mají danou studiovou podobu, leč muzikanti to s odstupem času cítí trochu jinak.

Foto: Universal Music

Obal alba SoCal Sessions.

P.O.D. tuto možnost u starších skladeb využili. Nové aranže mají z podstaty akustického hraní obroušenější zvuk, nejsou tolik agresivní a spíše se zaměřují na melodické linky původních písniček, než aby jakkoli zkoušely vtáhnout jejich přirozenou agresivitu do akustického provedení.

V případě P.O.D. je to nicméně problém. Tahle kapela má totiž rockový švih a v takovém tvaru byly písničky původně napsané. Akustická aranž jim ubrala jiskru, která – jak se ukázalo – pro jejich konečné vyznění znamená to dosti podstatné. Na ploše bezmála padesáti minut jsou tedy nově zaranžované skladby poněkud ploché a postrádají onu důležitou ingredienci ve své přitažlivosti.

Možná by to bylo zábavné dvacet minut. Déle ale není.

P.O.D.: SoCal Sessions
Universal Music, 49:15

Celkové hodnocení: 55 %

Reklama

Výběr článků

Načítám