Hlavní obsah

Metalliku nechtěli diváci pustit z pódia

Novinky,
PRAHA

Skupina Metallica potvrdila ve čtvrtek večer svou popularitu. Na její koncert do vysočanského T-mobile parku přišlo hodně přes 15 000 lidí, možná dokonce až dvacet. A to koncert kolidoval se semifinálovým zápasem českých fotbalistů s řeckými, kvůli kterému se začátek koncertu posouval, aby diváci mohli sledovat utkání. Přesto skupinu nechtěli pustit z pódia.

Článek

Metallica se do Prahy vrátila po pěti letech. Mezitím fenomenálního baskytaristu Jasona Newsteda vystřídal bývalý člen Suicidal Tendencies Robert Trujillo a soubor natočil velmi svěží a nečekaně tvrdé až hardcoreové album St. Anger. Koncert ovšem ukázal, že s novým pojetím se snaží přijít na desce než na živých vystoupeních, kde posluchači čekají prověřené hity.

Metallica na křižovatce

Ve Vysočanech se zejména v první půli zdálo, že James Hetfiedl a spol. nevědí, kterým směrem zamířit: mají-li se držet radikálního pojetí nového alba, či zůstat stadiónovou kapelou, která nesmí zapomínat na výrazné refrény a zařadit nezbytné balady. Zda mají zdůrazňovat své umělecké ambice a hráčské kvality či připomínat thrashovou minulost z prvních třech alb z poloviny osmdesátých let anebo vše odvrhnout a držet jen prst na tepu doby.

Přestože kapela byla sehraná, koncertu kvůli tomu dlouho chyběla patřičná energie. Obrátky navíc brzdila sólová vystoupení jednotlivých hráčů, kteří sice jsou mistry svých nástrojů, ale bez podpory ostatních přece jen nedokáží vytvořit patřičný tlak. Také pauzy mezi písněmi byly zbytečně dlouhé.

Po úvodním intru, která tradičně obstarala skladba Ennia Morriconeho The Ecstasy of God, přišlo jako obvykle Blackened z alba  ...And Justice For All, k němuž se skupina záhy vrátila skladbou Harvester Of Sorrow. Mezitím ovšem zaplály na pódiu ohně přeznamenávající Fuel z Reload. V první půlce však koncert těžce nabíral obrátky, zvýšily se, až když skupina zahrála Frantic z nového alba, které skupině vysloveně sedlo. Titulní píseň St. Anger však paradoxně nebyla naživo tak důrazná jako na nahrávce, více prostoru dostal melodický vokál.

A tak nejpřesvědčivěji působil až závěr s návratem k thrashi v tvrdých a rychlých skladbách Creeping Death, Battery a Master Of Puppets. V závěru došlo na menší ohňostroj, diváci však skupinu nemínili hned tak pustit a vymohli si druhý případek s písněmi z debutu Kill ´Em All Whiplash a Seek And Destroy. Na rozdíl od fotbalu byl konec dobrý.

Nic nového u Slipknot

Před Metallikou vystoupili v typických maskách američtí Slipknot se svým agresivním industriálním thrashem. Koncert byl velmi podobný jejich vystoupení z před několika let v Malé sportovní hale na Výstavišti. Přinesli opět show, ve které chybělo jen sólo na bicí.

Skupina zase sázela na agresivní, místy až chaotický zvuk, v němž se mísily zkreslené kytary s elektronikou a hluky. Bicí byly místy až ztrojené, a to nejen kvůli zdůraznění rytmu, ale hlavně kvůli show, protože po nich členové skupiny víc lezli, než aby na ně hráli. Podívaná však byla trochu okoukaná.

Reklama

Související témata:

Související články

Přitvrzená Metallica vystoupí v Praze

Ve čtvrtek vystoupí v T-mobile parku ve pražských Vysočanech americká skupina Metallica. Legendární metalový soubor přivítáme po pěti letech a nutno říci,...

Metallica kvůli utkání Čechů posunula koncert

Po skončení čtvrtečního koncertu americké skupiny Metallica v pražském T-Mobile Parku se budou moci fanoušci dívat na přenos semifinálového utkání mistrovství...

Výběr článků

Načítám