Hlavní obsah

Zemřel režisér Absolventa či Hlavy 22 Mike Nichols

Novinky, Stanislav Dvořák

Americký režisér německého původu Mike Nichols, který získal v šedesátých letech Oscara mimo jiné za slavný snímek Absolvent, zemřel ve věku 83 let.

Mike Nichols režíroval v roce 2007 film Soukromá válka pana WilsonaVideo: Bontonfilm

 
Článek

K režisérovým nejznámějším filmům patří vedle Absolventa také Podnikavá dívka, Vlk, Kdo se bojí Virginie Woolfové nebo Barvy moci.

Mike Nichols se narodil roku 1931 v Berlíně jako Michael Igor Peschkowsky a s rodiči brzy utekl do Ameriky. Původně se snažil prosadit jako herec, ale většího úspěchu nedosáhl. Jako režisérovi se mu dařilo lépe.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jeho režijním debutem byl snímek Kdo se bojí Virginie Woolfové z roku 1966, jenž získal obdiv kritiky a posbíral několik Oscarů. Absolvent s mladým Dustinem Hoffmanem z něj udělal ještě větší hvězdu, stejně jako ze začínajícího herce. Příběh studenta Bena, kterého svede starší žena ze sousedství, ale on se osudově zamiluje do její dcery, někteří považují dodnes za „kult“.

Foto: Profimedia.cz

Mike Nichols

Natočil také válečnou satiru Hlava 22 podle slavného románu Josepha Hellera nebo snímky Silkwoodová a Hořkost.

Docela úspěšný byl i jeho poslední dokončený film Soukromá válka pana Wilsona s Tomem Hanksem či Julií Robertsovou. Pojednával o americkém kongresmanovi, který v době, kdy Afghánistán obsadili Rusové, prosadil odvážný plán poslat tamnímu odboji kvalitní americké zbraně.

Na divadelní scéně se mohl chlubit hned osmi oceněními Tony Award za režii, poslední z nich před dvěma lety za svou adaptaci dramatu Smrt obchodního cestujícího. Byl jedním z 12 lidí, kterým se podařilo získat všechna čtyři významná americká kulturní ocenění – Oscar, Tony, Grammy a Emmy.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám