Hlavní obsah

Daniel Landa: Chci se hudbou bavit a dělat ji od srdce

Právo, Jaroslav Špulák

Zpěvák Daniel Landa (46) se vrací na hudební scénu. Na internetu už představil několik nových skladeb a v pátek 21. listopadu začne v Bratislavě Žito Tour 2014. To se následně přesune do čtyř českých sportovních hal. Posléze 5. září 2015 pak nejspíš na stadiónu v Praze na Strahově uskuteční Velekoncert, na němž očekává alespoň čtyřicet tisíc diváků. Ve hře je i vydání nového alba.

Foto: Petr Horník, Právo

Daniel Landa si naplánoval řadu hudebních aktivit.

Článek

Čím bude Žito Tour specifické?

Nejzvláštnější asi tím, že v halách bude stát pódium uprostřed na velké červené runě a lidé budou kolem něho. Dává to možnost velmi těsného kontaktu s velkou částí publika. Mým záměrem je co nejméně hovořit a co nejvíce zpívat a hrát. Písničky by měly mluvit samy za sebe.

Pokud jde o mě a mou kapelu, rozhodně budeme připraveni nejlépe, jak jsme kdy byli. Neříkám, že třeba nedojde k nějakým technickým komplikacím, ale lépe jsme se na toto turné opravdu připravit nemohli.

Znamená to, že jste v minulosti byli připraveni méně?

To ne. Tentokrát jsem se ale snažil šetřit nervy a čas. Být motorem cirkusu Landa nikdy nebylo nic jednoduchého. Teď je nás na to řízení víc, takže mám více času na přípravu umělecké části turné – a současně jsem svobodnější. Všechno má svůj čas. Mělo ho i tohle turné a způsob jeho přípravy.

Foto: Právo - Petr Horník

Zpěvák Daniel Landa se vrací na hudební scénu.

Zazní na něm nějaká úplně nová písnička?

Začneme skladbou Uruz, která je relativně nová. Poté se dostaneme ke starším a asi uprostřed koncertu zazní úplná novinka, můj duet s Václavem Noidem Bártou. On napsal hudbu a já text. Je to skvělá věc, velmi kvalitní. Navíc dobře sedí do mého repertoáru.

V jakém smyslu?

Je to taková bojovnická píseň. S Vaškem se totiž potkáváme na trénincích v thajském boxu, chodí k nám do oddílu. Hudba i text skladby mají toto podloží.

V roce 2012 jste při vyhlášení ankety Český slavík řekl, že končíte s hudbou a stal jste se Žitem 44. Zítra nicméně začíná vaše koncertní turné a oznámil jste i konání Velekoncertu. Proč jste se rozhodl k hudbě vrátit?

Po premiéře muzikálu Klíč králů v roce 2012 jsem byl velice unavený. Potřeboval jsem odpočinek a rozhodl jsem se vystoupit z kola šoubyznysu. Chtěl jsem si vytvořit další aktivity a prostor, v nichž bych se mohl živit. Bylo toho na mě hodně.

V následujících měsících se mi podařilo několik věcí dotáhnout a další udělat. Teď jsem ve stavu, kdy v sobě mám vnitřní klid. Budu si vydělávat koučingem a mentálním tréninkem a hudba mi zůstane jako koníček. Nebudu tím pádem muset dělat nic pod tlakem.

Mým záměrem je muzikou se bavit a dělat ji od srdce. Proto mě teď baví, proto jedu na turné a proto chystám Velekoncert.

Ale uspořádání Velekoncertu jistě přinese velký tlak. Neobáváte se ho?

Tlak určitě nastane, ale takové peklo, jaké bylo dokončování muzikálu Klíč králů, to rozhodně nebude. Navíc, jak už jsem řekl, mám kolem sebe tým lidí, se kterým na velkých akcích spolupracuju.

Jsem ve stavu, kdy v sobě mám vnitřní klid

Velekoncert není nic, co bych vytvářel úplně od začátku, jako to bylo v případě Klíče králů. Písničky existují a my vlastně budeme jen dávat akci velkolepou dramaturgii.

V čem bude?

Budu hrát s obřím hudebním tělesem, přítomen bude symfonický orchestr a celé to potrvá přes dvě hodiny. Bude to tak nákladná show, že kdyby přišlo méně než čtyřicet tisíc diváků, asi bychom na ní hodně prodělali.

Je to reálné?

Na základě toho, jak dobře se prodávaly vstupenky na Žito Tour 2014, si mohu myslet, že to reálné je. Jako Žito bych si přál, aby přišlo sto tisíc diváků. Jako Daniel Landa ale budu rád za čtyřicet.

Vydáte ještě někdy nové album?

Těžko říct. Je ale pravda, že už mám asi osm nových písniček, které jsou prakticky dodělané, a dalších pět dobrý nápadů. Na album by to bylo, ale uvidíme, jestli se mi do toho bude chtít. Jak říkám, chci se hudbou bavit.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Daniel Landa: Chci se hudbou bavit a dělat ji od srdce

Žito tour 2014

21. 11. Bratislava

23. 11. Ostrava

25. 11. Pardubice

27. 11. Brno

29. 11. Praha

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám