Hlavní obsah

Slza: Ctíme západní zvuk i produkci

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slza je nové jméno na české hudební scéně. Popová dvojice vydala písničku Lhůta záruční a dostalo se jí dobré odezvy. Jejími členy jsou zpěvák Petr Lexa a kytarista Lukáš Bundil.

Foto: Universal Music - Tomáš Nosil

Lukáš Bundil (vlevo) a Petr Lexa

Článek

Jak Slza vznikla?

Bundil: Myšlenka postavit v Čechách kapelu, která by byla popová a zněla jako angloamerická, se mi v hlavě rodila dlouho. Mým snem bylo skládat melodické písničky a zvukem se přiblížit západní produkci.

Jednoho dne jsem se rozhodl, že to udělám, a začal jsem hledat zpěváka. Přes YouTube kanál jsem objevil Petra. Jeho nahrávky se mi líbily, a tak jsem ho kontaktoval a začali jsme spolupracovat. To se stalo asi před dvěma lety.

Co se dělo potom?

Bundil: Hledali jsme vlastní zvuk a přístup. Momentálně je sice zveřejněná jenom jedna písnička, ale je za tím hodně práce. Děláme písně s českými texty a propojit češtinu se současným soundem není snadné.

Angličtina jako zpěvný jazyk může být více zapuštěna do muziky, což tvoří významnou část moderního popového zvuku. K méně zpěvné češtině se ale musí přistupovat trochu jinak. Tak, aby bylo textu dobře rozumět.

Jste spokojeni s tím, jak dopadla vaše první písnička Lhůta záruční?

Bundil: Jsme nadšeni, naše myšlenka se v ní zhmotnila. Máme i další písničky, momentálně připravujeme repertoár. Důležitou roli v tom hraje Xindl X. Když mě angažoval jako kytaristu do kapely, nejenom že jsme se spřátelili, ale následně začala i naše spolupráce na písních.

Napsali jsme jich několik, některé jsme nabídli jiným interpretům. Když jsem tedy hledal textaře pro Slzu, oslovil jsem právě Xindla X. Písničky točíme s producentem a kamarádem Daliborem Cidlinským jr.

Petře, vy jste jenom zpěvák?

Lexa: Jsem hlavně zpěvák. Hraju ale i na klávesy a snažím se přikládat ruku ke skládání.

Budete koncertovat?

Lexa: Ano. Hrozně se těšíme, až naše písničky představíme lidem naživo. Slza je dvojice, nicméně na koncertech s námi budou hrát další muzikanti. Myslím, že naše koncerty, k nimž se dostaneme příští rok, budou v porovnání se studiovými nahrávkami živelnější.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám