Hlavní obsah

RECENZE: Festival Blues Alive hledal cesty

Právo, Ilja Kučera ml.

Už podevatenácté hostil o víkendu Šumperk mezinárodní festival Blues Alive. Tentokrát díky státnímu svátku 17. listopadu trval místo dvou hned tři hlavní večery. Od pátku do neděle.

Foto: archiv festivalu Blues Alive

Na festivalu vystoupili i kytarista Big Bill Morganfield a zpěvák Mud Morganfield.

Článek

Páteční večer byl věnován klasikovi stylu Muddymu Watersovi. Český kytarista Marcel Flemr kolem sebe soustředil výtečnou kapelu, která doprovodila dva syny bluesové legendy – srdečného zpívajícího kytaristu Big Billa Morganfielda a zpěváka Muda Morganfielda. Oba se pak spojili v proslulé Got My Mojo Working i přídavku.

Sobotní akustické odpoledne bylo věnováno v Čechách usazeným bluesovým cizincům. Největší ovace sklízel americký písničkář Jamie Marshall s opět špičkovou českou kapelou Amplified Acoustic Band za zády.

Jednoznačnou hvězdou večerního programu se stal norský kytarista Thorbjorn Risager, který se se spoluhráči strhujícím způsobem pohyboval od blues, jazzu, shuffle až po řízný bluesrock. Zastínil tak i hlavní hvězdu, amerického zpěváka a harmonikáře Johna Németha, jehož výkon byl poněkud vlažný.

O výrazné finále se postaral Mike Zito

Nedělní koncert naznačil možné cesty vývoje neortodoxního blues. Stalo se tak v případě italského dua The Cyborgs. Dvojice s tvářemi skrytými ve svářečských kuklách rozduněla sál ostrými riffy a získala si diváky.

O výrazné finále festivalu se postaral americký bluesrockový kytarista Mike Zito, který s sebou navíc přivezl půvabnou zpívající kytaristku Samanthu Fishovou. Jejich přímočará muzika si získala publikum. Na ně navázal sugestivní Otis Taylor. Jeho kapela zní naživo ostřeji než třeba na aktuálním albu My World Is Gone, přesto je jeho přístup k blues osobitý. Velice zajímavá byla i jeho coververze Hendrixovy skladby Hey Joe.

Blues Alive
DK Šumperk 14.–16. listopadu

Celkové hodnocení 90 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám