Hlavní obsah

Pocta Jarmile Novotné v ČT

Právo, rh

V pondělí 17. listopadu odvysílá Česká televize na programu ČT Art od 20:20 záznam galakoncertu Pocta Jarmile Novotné, kterým v srpnu tohoto roku vyvrcholilo tříleté úsilí občanského sdružení Zámek Liteň v šíření odkazu slavné české sopranistky, která je nejslavnější českou operní pěvkyní v zahraničí.

Foto: Jan Branč

Zleva: Adam Plachetka, Dagmar Pecková, dirigent Jiří Bělohlávek, Martina Jankova a Štefan Margita na koncertu k poctě Jarmily Novotné.

Článek

Jarmila Novotná odešla z Československa v roce 1939 a poté dosáhla hvězdné kariéry v newyorské Metropolitní opeře a po celém světě. Na rodinný zámeček v Litni se nesměla vrátit ani po Únoru 1948 a teprve listopad 1989 jí a její rodině vrátil nakrátko domov.

Na galakoncertu na pódiu liteňského zámku vystoupili pod širým nebem poprvé společně přední čeští a slovenští operní pěvci Dagmar Pecková, Martina Janková, Štefan Margita a Adam Plachetka, kteří stejně jako kdysi Jarmila Novotná špičkově reprezentují Českou republiku na zahraničních scénách.

„Jarmila Novotná patřila mezi nejvýznamnější české ženy 20. století. Naše sdružení se již více než tři roky snaží připomínat její jméno a osud veřejnosti nejrůznějšími kulturními aktivitami. Jsem velmi ráda, že skvělou atmosféru galakoncertu, oceněného řadou hudebních odborníků, budou moci zažít i diváci ČT Art, a to právě v den 25. výročí sametové revoluce,“ uvedla ředitelka sdružení Ivana Leidlová.

Reklama

Výběr článků

Načítám