Hlavní obsah

Pražské jaro oslaví sedmdesátku

Právo, Vladimír Říha

Sedmdesátý ročník hudebního festivalu Pražské jaro již organizátoři poprvé představili. Na dny od 12. 5. do 3. 6. 2015 připravili 45 koncertů, v nichž vzpomenou i 70 let od konce 2. světové války.

Foto: Pražské jaro - Ivan Malý

Ředitel Pražského jara Roman Bělor a klavírista Ivan Kahánek při tiskové konferenci.

Článek

Přelomové je zahájení německým rozhlasovým orchestrem z Hamburku, poprvé v historii tak němečtí hudebníci na Pražském jaru zahrají Smetanovu Mou vlast pod taktovkou Thomase Hengelbrocka.

Dvakrát vystoupí Petrohradská filharmonie s díly Dmitrije Šostakoviče a dirigentem Jurijem Těmirkanovem. Přijede i proslulý německý modernista Heiner Goebbels, uvede s orchestrem Berg scénicky své Písně o prožitých válkách.

„Trochu navazujeme na první ročník festivalu v roce 1946, který byl věnován hlavně umělcům vítězných mocností. K sedmdesátému výročí zahajují poražení, a zakončí vítězové,“ řekl ředitel festivalu Roman Bělor s tím, že akci zakončí britští Královští filharmonici z Liverpoolu s ruským dirigentem Vasilijem Petrenkem.

Další dramaturgickou linií ročníku bude větší zastoupení velkých orchestrů. Kromě jmenovaných přijedou i orchestry z Budapešti a Říma. Vůbec poprvé bude v Praze dirigovat Brit italského původu Sir Antonio Pappano. Bude uvedeno i několik českých premiér, speciálního koncertu se dočkají příznivci filmové hudby. Úspěšná novinka letošního ročníku Víkend komorní hudby bude mít své pokračování. Z mladých pěvců uslyšíme Adama Plachetku, Kateřinu Kněžíkovou, Hanu Blažíkovou a další.

Klavírními hvězdami ročníku budou Murray Perahia a Marie Joao Pires, mezi houslisty James Ehnes, Julian Rachlin a Vilde Frangová. Česká filharmonie a Pražští symfonikové FOK vystoupí s dvěma programy, FOK představí i svého nového šéfa Fina Pietari Inkinena.

Kuriozitou bude v cyklu Staré hudby první hostování japonského Bach Collegia, z menších komorních ansámblů přijedou i Orchester Wiener Akademie a berlínská Akademie pro starou hudbu.

Změny v soutěžích a v dramaturgovi

Dvě velké změny prodělal festival organizačně. Z velké části se proměnila Stálá soutěžní komise, která zajišťuje festivalovou soutěž. Odstoupili Jiří Hlaváč, Zuzana Růžičková, Václav Riedlbauch a Ivan Klánský. Na jejich místa přišli mimo jiné klavírista Martin Kasík, předsedou je cellista Michal Kaňka. Příští rok květnový festival předchází soutěž flétnistů a klarinetistů.

Z festivalu odchází i dosavadní dramaturg festivalu Antonín Matzner. „Vlastně jsme ani stálého dramaturga neměli,“ tvrdil Bělor. „Antonín Matzner byl jen konzultant a po jeho odchodu do důchodu bude dramaturgii festivalu zajišťovat umělecká rada Pražského jara v čele s Jiřím Bělohlávkem.“

Prodej lístků na nový ročník bude zahájen 12. prosince v 10 hodin na internetu i v pokladnách, ceny jsou v rozmezí od 500 do 3 900 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám