Hlavní obsah

Legendární punkeři Stiff Little Fingers vystoupí poprvé v Praze

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Většina slavných punkových kapel se v Praze nebo na dalších místech České republiky už dávno představila, severoirští Stiff Little Fingers však dosud ne. Poprvé vystoupí až tuto sobotu v pražském Lucerna Music Baru, přičemž kapelu vede dál původní zpěvák Jake Burns. Soubor přijíždí s novým albem No Going Back.

Foto: LMB

Stiff Little Fingers

Článek

Belfastská skupina patří k první generaci punkových uskupení, dohromady se dala už v roce 1977. Původně hrála pod názvem Highway Star převzaté skladby hardrockových velikánů. Když ale kytarista Henry Cluney objevil punk, rychle se styl změnil a s ním i název. Lokální úspěch slavili hned se svou první skladbou Suspect Device, která zaujala slavného DJ Radia 1 Johna Peela.

V roce 1978 už byla kapela na turné s Tom Robinson Bandem a nahrála své debutové album Inflammable Material, které se stalo první deskou vydanou nezávislým labelem, jež se dostala do britského albového žebříčku. Do roku 1983, než se soubor rozpadl, vydali Stiff Little Fingers čtyři dlouhohrající desky.

V roce 1987 se však zpěvák Jake Burns s baskytaristou Alim McMordiem a kytaristou Cluneyem domluvili na obnovení kapely, která překvapivě slavila úspěch na turné v Německu. V roce 1991 dokonce natočila další album Flags And Emblems, po jeho vydání ale zůstal z nejslavnější sestavy v kapele jen zpěvák. Soubor však dál hrál a nahrával.

V roce 2006 se vrátil do kapely baskytarista Ali McMordie, který patří do klasické sestavy, i když není na debutu.

Letos kapela po jedenáctileté pauze vydala desátou desku No Going Back, na které se objevují písně z let 2007 až 2013.

Před Stiff Little Fingers zahrají tepličtí Do řady!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám