Hlavní obsah

Noc divadel nabízí cyklojízdy i prohlídky

Právo, Radmila Hrdinová

V sobotu 15. listopadu se otevřou dveře divadel výjimečně až do rána. Již podruhé se totiž Česko zapojí do Noci divadel.

Foto: archív festivalu Noc Divadel

Logo festivalu

Článek

Akce je součástí evropského projektu European Theatre Night, který prezentuje divadlo od roku 2008 v netradiční formě vždy třetí listopadovou sobotu. V loňském roce se European Theatre Night účastnilo deset evropských zemí (Belgie, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, ČR, Chorvatsko, Maďarsko, Rakousko, Srbsko, Slovensko a Slovinsko), zapojilo se celkem 400 divadel a institucí ze 120 měst.

V České republice proběhl první ročník Noci divadel loni 16. listopadu. Zúčastnilo se jej 80 amatérských i profesionálních divadel a souborů z 25 českých a moravských měst a navštívilo jej přes 40 000 diváků.

Spolu s Chorvatskem a Slovenskem patřila česká Noc divadel mezi nejrozsáhlejší evropské akce. I o letošní Noc divadel projevilo zájem velké množství divadel i divadelních souborů. Společným tématem letošní Noci divadel se stal Rok české hudby.

Foto: Hana Smejkalová

V Brně se v rámci Noci divadel bude lovit i Janáčkova Liška Bystrouška.

Jednotlivá divadla připravují většinou pro tuto noc speciální představení, doplněná o řadu dalších akcí - prohlídky divadelního zákulisí, autorská čtení, besedy, workshopy, setkání s umělci, filmové projekce apod.

S podporou Institutu umění - Divadelního ústavu, který bude během Noci divadel fungovat jako informační centrum, se uskuteční i fotografická soutěž, další novinkou budou v Praze divadelní cyklojízdy za jednotlivými představeními.

Divadlo na Vinohradech divákům ukáže, jak se po představení bourá scéna, brněnské scény připravily společně bojovou hru věnovanou Leoši Janáčkovi, ostravská divadla chystají divadelní pouť s netradičními průvodci, kteří diváky doprovodí od jedné scény ke druhé.

Noc divadel je příležitostí, jak zažít divadlo opravdu netradičně. A to jak pro malé, tak i velké diváky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám