Hlavní obsah

Vinohrady ve znamení swingu

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní dům na Vinohradech patří od čtvrtka opět Festivalu swingové hudby. Jeho 17. ročník trvá dva dny a představí domácí i zahraniční jazzové soubory. Letos organizátoři zdůrazňují heslo Mládí vpřed!, které ale platí jen pro první den festivalu, kdy se objeví především mladé nastupující talenty.

Foto: archív festivalu

Hráč na křídlovku Ack van Rooyen (Nizozemí)

Článek

Od 19 hodin po oba dny bude znít Národní dům swingem v různých podobách.  Zmíněné mládí reprezentuje ve čtvrtek večer především americký host, dvaadvacetiletá altsaxofonistka a zpěvačka Grace Kelly se svou pětičlennou kapelou.

Kelly hraje standardy i punkově zaměřené věci, a pohled na její fotografii ukazuje, že nemá nic společného se svou slavnou jmenovkyní americkou herečkou Grace Kellyovou, již nežijící manželkou monackého knížete.

Předci mladé saxofonistky pocházejí zřejmě spíše z Asie, takže můžeme čekat skutečně pestrý současný jazz i s popovými prvky. Před dvěma lety vystoupila Grace již s úspěchem na Československém jazzovém festivalu v Přerově a tam přiznala, že jejími vzory byli zpěvák Frank Sinatra a saxofonista Stan Getz, spolupracovala i s Philem Woodsem, hrála i s Wintonem Marsalisem.

Foto: archív festivalu

Altsaxofonistka Grace Kelly (USA)

Tradiční swing zastoupí první den domácí Bohemia Big Band s mladými zpěváky Janem Smigmatorem, Dashou a Lucii Černíkovou. Jako nejnovější překvapení byl jako host kapely získán i nizozemský křídlovkář Ack van Rooyen, u nás známý z mnoha koncertů a osobnost evropského swingu.

Druhý den pátek je ryze domácí a nepřekvapí, že je již vyprodán. Hrají na něm tradičně Melody Makers, jejichž show moderované zpívajícím a stepujícím Ondřejem Havelkou přivede návštěvníky opět do 30. a 40. let 20. století, kdy byl swing na vrcholu.

Před nimi vystoupí i Swing Quintet Praha s hostem večera zpěvačkou Evou Pilarovou, takže především starší generace si přijde na své.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám