Hlavní obsah

RECENZE: V pražském Rokoku řádí superhrdina

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Marek Epstein patří k plodným a úspěšným autorům střední generace. V mládí určitě hodně četl a viděl dost amerických, většinou béčkových až céčkových filmů se superhrdiny. Tak to zkusil také.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Máša Málková v roli Sáry Kadlecové, Tomáš Novotný jako veterán Martin Illés

Článek

Do pražského Rokoka s ním vtrhl Veterán. Chlapák tak trochu „unavenej, vrásčitej i na duši“, ale lepší a silnější než kdokoli z nás. Resuscitovat na jevišti se ho pokusil s dramaturgyní Věrou Maškovou režisér Pavel Khek.

On (Tomáš Novotný) – nemluva bez maturity v učebním oboru, zato svalnatec, který ví, že na vypnutí člověka stačí podržet krční tepnu víc než deset vteřin. Nemá rád Araby ani Afričany – zabíjeli mu kamarády – ani charitu pro ně, zvlášť tu okázalou. Ona (Máša Málková) – nezadaná kráska, studuje už třetí vysokou, za zády s papínkem (Jan Vlasák) se chystá na New York.

Foto: Právo - Jiří P. Kříž

Máša Málková v roli Sáry Kadlecové, Tomáš Novotný jako veterán Martin Illés.

Jinak už samý plebs. Ten mafiózní papínek, nezvedený synek (Michal Balcar) v opozici k otci a ke všemu, co z něho pochází, s výjimkou peněz, manželka (Dana Batulková) – závislá služtička.

Veteránova manželstvím se zbabělým nýmandem (Lukáš Jurek) zlomená sestra (Evellyn Pacoláková), podivný stařík (Oldřich Vízner) pronajímající kutloch, ze kterého v podstatě naivně lyrický zabiják touží mít kavárnu s po čertech dobrým receptem.

Foto: Právo - Jiří P. Kříž

Jan Vlasák (starosta Kadlec), Dana Batulková (Kadlecová).

Nezapomeňme na slizkého majitele černého boxerského ringu (Milan Kačmarčík) a na příslušníka policie (Petr Klimeš), na němž uniforma visí jako na strašidle.

Když se to hodí do hnětače, vyleze těsto načančané od tragické love story, autoři v programu odvážně připomínají dokonce i Romea a Julii, přes pískem rozžhavené filmové válečné pouštní bouře až po boxerskou pohádku o Rockym.

Kdo má rád zadumané, myšlenkově přiměřeně náročné a cituplné, i když nechtěné parodie, najde takovou v Rokoku. Kdo hledá obraz naší stále blbější náladou stíhané společnosti, jděte do Rokoka. Navíc – Tomáš Novotný je krásný chlap a Máša Málková ještě pěknější baba.

Celkové hodnocení 50 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám