Hlavní obsah

Marco je thriller, jak má být

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dánský prozaik Jussi Adler-Olsen nabídl svým pátým případem kodaňského kriminálního oddělení Q komisaře Carla Morka thriller, jak má být.

Foto: nakladatelství Host

Jussi Adler-Olsen: Marco

Článek

Podstatou jeho přístupu je spojení několika motivů slovesně propracovaných tak, že čtenář hltá každou větu v očekávání, co vše mu autorova fantazie nabídne. O tom, že čerpá ze skutečnosti, není pochyb.

Obří korupce na dánském ministerstvu financí s fingovanou pomocí z fondů EU ve prospěch afrických Pygmejů a fiktivních banánovníkových plantáží jde ruku v ruce s vraždami, které by snad mohly zabránit prozrazení.

Hlavním hrdinou knihy je patnáctiletý Marco, člen rodinného gangu vydělávajícího v Kodani na žebrání a krádežích pohádkové jmění papá Zolovi. Ten mu vládne krutou rukou.

Příhodná je charakteristika listu Politiken, že celý obraz připomíná Dickensova Olivera Twista. Nejen hrůznou ponurostí spojenou s barbarským cynismem „vládce“, ale i Markovou touhou vybřednout ze svrabu života a začít důstojně žít. I oddělení Q žije svérázným tempem, kdy je šéf Morc zmítán vztahy k opouštěným ženám a Rose spojuje vynalézavou kriminalistku a všehoschopnou rockerku.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Jussi Adler-Olsen: Marco

Host, přeložila Kristina Václavů, 560 stran, 349 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám