Hlavní obsah

RECENZE: Jaromír 99 – Je třeba si najít svůj vlastní výraz

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Retrospektivní expozici Jaromíra 99, která probíhá v rámci přehlídky Komiksfest 2014, stojí za to navštívit už jen pro zvolený výstavní prostor. Kurátor totiž využil jedno patro pražského historického domu na Můstku a do něj zasadil pět desítek Jaromírových děl.

Foto: Jan Šída, Právo

Jaromír Švejdík alias Jaromír 99 představil na výstavě svá díla osobně.

Článek

Až prezentace skončí, dům se opět veřejnosti na neurčito uzavře. Ovšem jeho ponurá atmosféra se starými, mírně odlepenými tapetami, zaslepenými okny a černým flórem na stěnách je přesně to, co díla Jaromíra 99 potřebují.

Tajemno, pološero a archaičnost daných míst z interiéru doslova sálá. Stejně jako z vystavených velkoformátových „kratochvilných vystřihovánek“. Tak totiž autor říká tomu, co vytváří.

Foto: Právo - Jan Šída

Komiksovou dynamiku mají u Jaromíra 99 i fotbalová témata.

„Je třeba si najít svůj vlastní výtvarný výraz. Komiksových tvůrců je totiž dnes velké množství. A pokud si vymyslíte vlastní a originální rukopis, můžete se prosadit,“ uvedl na vernisáži Jaromír 99.

Co se týká nezaměnitelnosti, tak té už výtvarník dávno dosáhl. Práce Jaromíra 99 jsou rozpoznatelné na první pohled. Černá, bílá a maximálně šedá, to jsou barvy, se kterými si hravě vystačí. Člověk by neřekl, kolik odstínů těchto barev existuje a je možné je zkombinovat do interesantního estetického výrazu.

Prořezávané tvary vytvářejí plasticitu, která danou scénu vytahuje do prostoru. A navíc cele slouží daným tématům. Alois Nebel, Zámek Franze Kafky i Bomber mají díky tomu syrovou a sychravou atmosféru zakódovanou už v sobě jaksi samo sebou.

Ostře řezané tváře osob na nás shlížejí ze stěn, někde z nich zbyla už jen silueta a stín. Jinde připomínají nadpřirozené bytosti či přímo strašidla bloudící zamženou podhorskou krajinou. Čiší z nich chlad a vlhká temnota.

Foto: Právo - Jan Šída

Ke komiksům patří neodmyslitelně také erotika.

Jaromír 99 chápe svou komiksovou tvorbu jako možnost procházet se černobílými polosny. Potkává na svých cestách levitující osoby, které jen tuší v mlze zapomnění. Ty sny se zdají k ránu a ráno se nechce vstávat. A člověk je poutník, který šlape neznámými stezkami. Možná na sever, možná taky na jih.

Celkové hodnocení: 90 ℅

Jaromír 99: Průřez

Galerie Můstek, Praha, do 15. listopadu

Reklama

Výběr článků

Načítám