Hlavní obsah

Miro Žbirka: Album vzniklo z dárku od mé ženy

Právo, Jaroslav Špulák

Miro Žbirka má za sebou letní nahrávání alba v Londýně. Nyní začíná jeho koncertní série Vánoční Best of Video Tour. Název pro ni si vypůjčil z DVD kolekce všech svých videoklipů, která vyšla minulý týden.

Foto: archív M. Žbirky

Miro Žbirka v londýnském studiu Abbey Road

Článek

Už jste se probudil ze svého letního splněného snu, kdy jste natáčel nové album ve slavných londýnských studiích Abbey Road?

Vlastně ještě pořádně ne. Víte, zpočátku to měl být dárek od mé ženy Katky k mým šedesátinám. Natočil jsem loni v Abbey Road singl a odjel domů. Zůstal jsem však v kontaktu s producentem Robem Cassem, a protože do Londýna létám často, dávali jsme si schůzky ve studiu a neustále utužovali naše přátelství.

Pete i Rob pracovali v rychlém tempu, asi v takovém, jaké měli Beatles v první polovině šedesátých let

Pak jsem dostal od režisérky Andrey Sedláčkové nabídku, abych udělal úvodní písničku pro film Fair Play. Napadlo mě, že bych ji zase mohl natočit v Londýně. Roba zaujalo, že by to měla být písnička k filmu, a zaujal ho i příběh. Je totiž velký sportovní příznivec, takže snímek o dopingu v socialistickém sportu ho zajímal.

Nahráli jsme spolu nejdříve anglickou verzi a po vyhraném zápase Anglie nad Polskem, na který jsme se dívali ve studiovém bufetu, se mnou v návalu radosti natočil i slovenskou verzi.

Film měl premiéru letos v březnu, takže od natáčení písničky bylo k albu ještě daleko.

To sice ano, ale tenkrát vlastně začalo vznikat. Bavili jsme se s Robem o případné další spolupráci a já pochopil, že když hovořil o tom, že by mi anglické texty mohl napsat Pete Brown, který pracoval s Cream, nedělal si legraci. Potom ho oslovil a Pete to vzal.

Jak se vám s ním spolupracovalo?

Výborně. Úžasné na té spolupráci bylo mimo jiné to, že je nesmírně výkonný člověk. Přišel do studia a za pár minut napsal text. Já mu na to řekl, že je na mě moc rychlý. Pro něho to ale bylo normální tempo, a tak jsem vlastně do společné práce na desce spadl, aniž bych věděl jak.

Pete i Rob pracovali v rychlém tempu, asi v takovém, jaké měli Beatles v první polovině šedesátých let. Zpočátku jsem jim nestačil, ale říkal jsem si, že jsem vždycky toužil po pořádných anglických textech, a když je konečně mám, nezkazím to tím, že budu pomalý.

Znamená to, že vaše nová deska, která by měla vyjít příští rok na jaře, bude anglická?

Nechci, aby byla jenom anglická, což je jeden z důvodů, proč vyjde až příští rok. Druhý důvod je, že nyní vychází DVD s mými videoklipy.

V Čechách existuje jeden fenomén, který je mi sympatický. Lidé, kteří mají rádi hudbu, si udržují nejenom přehled o tom, které zahraniční kapely vydávají alba, ale sledují i to, co se děje na české scéně. Velmi si přitom váží toho, že české kapely zpívají česky a zaplaťpánbůh na to pořád pozitivně reagují i rádia. Připadalo by mi hloupé poslat na tento trh desku se čtrnácti skladbami v angličtině. Mým záměrem je tedy nahrát některé verze ve slovenštině.

Už jste s tím začal?

První dvě písně jsem už v Londýně stihl přezpívat. K dalším se dopisovaly texty, takže se k nim teprve dostanu. Protože jsem měl vždycky rád formát minilab, má idea je, že k desce s texty Petea Browna přidám jakési minialbum se čtyřmi pěti písněmi ve slovenštině. Možná se to vejde na jeden nosič. Do anglického alba sahat nebudu, protože je třeba si uvědomit, že je na něm textová výpověď Petea Browna.

V šedesátých letech byl básník, který četl své verše v divadlech, klubech a hospodách ve společnosti jiných britských umělců. Do skupiny Cream ho přivedl Jack Bruce, který si uvědomoval, že její hudba je výborná a je nutné, aby tomu odpovídaly i texty.

V pondělí zahájíte Vánoční Best of Video Tour. Jaké bude?

Budu hrát své známé písničky, které doplní původní videoklipy. Určitě to bude vizuálně zajímavé, byla s tím velká práce. Nové skladby ale ještě nezazní, ty si nechám na další turné.

Miro Žbirka - program turné

10. 11. Teplice

12. 11. Plzeň

13. 11. České Budějovice

17. 11. Brno

18. 11. Zlín

20. 11. Prostějov

21. 11. Ostrava

23. 11. Pardubice

25. 11. Praha, Hybernia

26. 11. Praha, Hybernia

Reklama

Výběr článků

Načítám