Hlavní obsah

Jatka 78 se otevřela divákům dokořán

Právo, Radmila Hrdinová

Nový pozoruhodný multikulturní prostor se otevřel ve středu 5. listopadu v pražské v holešovické tržnici: Jatka 78 svým názvem symbolizují haly č. 7 a 8, které až do roku 1983 skutečně sloužily k porážení dobytka. Dnes v nich vznikl velkolepý prostor, vhodný zejména pro novocirkusové aktivity, jak ukázal i zahajovací večer.

Foto: ČTK - Michal Krumphanzl

Rosťa Novák ladí poslední přípravy před vypuknutím otevíracího večera.

Článek

Diváky vítala vstupní hala určená jako foyer i hrací prostor pro některá činoherní i hudební představení. Rozlehlý prostor s barem a improvizovaným pódiem, který zdobily obrazy a instalace mladých českých výtvarníků, zaplnily v krátkém čase davy zájemců tak, že v něm nebylo k hnutí a diváci se jen stěží prodírali, aby zhlédli jednotlivé „atrakce“.

O úvodní vystoupení se postarali členové souboru Long Vehicle Circus temperamentním chůdovým swingovým číslem, zazpívat přišli i Anna Polívková s Jakubem X. Barem alias kapela Aniby Neřekla, celý prostor zaplňovala vystoupení artistů a performerů, Václav Jelínek a Adam Jarchovský alias Bratři v tricku procházeli skrze davy s poetickými okřídlenými růžovými prasečími dušičkami.

Duším prasat a dalších zvířat pobitých ve stěnách nynějších Jatek 78 patřil i vstup zhruba devadesátiminutového programu poněkud bizarním „vymítáním duší“, do něhož přispěl svým vystoupením i Dětský sbor Českého rozhlasu s balónkovými dušičkami v rukou. Za zvuků písně Jesu, meine Freude a poté Modlitby pro Martu opustily halu nejen smířené prasečí dušičky, ale i symbolický průvod vietnamských prodavačů s obrovitými plastovými taškami v rukou jako vize o budoucí proměně celé holešovické tržnice v kulturní prostor.

Foto: Právo - Radmila Hrdinová

Ve vstupní hale vítala diváky vystoupení artistů.

Moderátoři večera Jiří Kohout a Jakub Žáček se zhostili i krátkého, více i méně vtipného „kurzu z dějin činoherního divadla“.  Skutečnou profesionalitu vneslo na scénu vystoupení tanečního dua souboru 420PEOPLE a především strhující show užší i širší rodiny Rosti Nováka, tedy jak jeho synů, tak i souboru Cirk La Putyka, kterou večerní program gradoval, včetně skvělého nožního žongléra Ludwiga Navrátila z Cirkusu Humberto. Otvírací galaprogram poté pokračoval ve vstupní hale hudební produkcí kapely Cirku La Putyka a dalších hostů. Pro velký zájem se diváci museli střídat, velký zástup se jich tísnil před vraty haly a celý zahajovací program se pro další skupinu opakoval od 23.00.

Od dnešního dne až do 20. prosince budou Jatka 78 otevřena téměř každý večer s velmi pestrým programem. Do 10. listopadu zde mají šanci především ti, na které se nedostaly beznadějně vyprodané vstupenky na nové představení Dolls Cirku La Putyka na letošní Letní Letné. Režisérské duo SKUTR (Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský) zde 14. listopadu uvede novou premiéru Bouře, volně inspirovanou Shakespearem, svá představení zde budou hrát i soubory VOSTO5, ústecký Činoherák, 420PEOPLE, Lenka Vagnerová and Company, Bratři v tricku, Spitfare Company a další, včetně dvou zahraničních souborů nového cirkusu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám