Hlavní obsah

Díla Diega Velázqueze ve Vídni

Právo, (kč)

Vídeňské Uměleckohistorické muzeum otevřelo výstavu jednoho z největších světových malířů Diega Velázqueze (1599–1660), velikána španělské malby doby baroka. Podobná bilance je vůbec poprvé k vidění ve střední Evropě!

Foto: Repro katalog

Venuše z Rokeby

Článek

Rakušanům se podařilo ve spolupráci s Pradem v Madridu, s Národní galerií v Londýně a s Muzeem umění v Bostonu získat opravdové skvosty.

Ze Španělska dorazila plátna, jako je Vulkánova kovářská dílna, Prodavač vody v Seville nebo Klanění tří králů, Londýn zapůjčil Venuši z Rokeby, považovanou za vůbec nejkrásnější akt v dějinách umění.

Mytologické a biblické obrazy doplňují portréty, které Velázquez vytvořil jako malíř ve službách Habsburků, zejména krále Filipa IV. Symbolem výstavy se stala mladičká infantka Markéta, zobrazená umělcem jako krásná plavovlasá princezna.

Na internetových stránkách Uměleckohistorické muzeum doporučuje všem zájemcům, aby si předem objednali časové vstupenky. Výstava potrvá až do 15. února 2015 a její instalace umožňuje konfrontaci Velázquezova díla s obrazy předních italských a nizozemských barokních mistrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám