Hlavní obsah

Nabízíme asi nejlepší obraz českého surrealismu, říká šéf evropské malby v Sotheby’s

Právo, Peter Kováč

Ve středu 12. listopadu odpoledne se v Londýně v aukční síni Sotheby’s uskuteční už třetí aukce malířů české avantgardy. Tentokrát jde o díla z majetku Američanů Roye a Mary Cullenových a mezi 127 obrazy, kresbami a fotografiemi dominuje nádherný obraz Toyen Poselství lesa z roku 1936. Tento poklad českého surrealismu je nyní do neděle zdarma k vidění v Museu Kampa v Praze. Poté bude převezen zpět do Londýna a vydražen.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ředitel oddělení evropské malby aukční síně Sotheby’s Adrian Biddell s dílem Toyen Poselství lesa v Sovových mlýnech.

Článek

Vaše odhadní cena na Toyen je jeden milión liber, to je třicet pět miliónů korun. Za dílo české malířky by to byl absolutní světový rekord. Je váš odhad spíše optimistický, nebo střízlivě realistický?

Nevidím žádný důvod, proč by rekord nemohl padnout. Trh je finančně silný a tato malba je opravdu mimořádná. Manželé Roy a Mary Cullenovi Poselství lesa koupili v New Yorku od jednoho z československých emigrantů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Troufám si říci, že nabízíme zřejmě nejlepší obraz českého surrealismu. Možnost získat takovou ikonu moderního umění je pro sběratele opravdu výjimečná.

Jde už o třetí aukci českého umění u Sotheby’s v Londýně. Předcházela jí dražba českého kubismu z kolekce Milana Heidenreicha v březnu 1997 a sbírky pražské avantgardy shromážděné americkým podnikatelem Normanem Hascoem v květnu 2011. Co vede Sotheby’s k zájmu o české malířství? 

V meziválečném období existoval intenzivní dialog mezi Prahou a Paříží. Češi jezdili do Francie, Francouzi do Čech. Díky tomu máme český kubismus i český surrealismus. Navíc František Kupka se stal průkopníkem abstraktního malířství a Drtikol velikánem světové fotografie.

Žádná jiná země střední Evropy neměla tak intenzivní vztah k Paříži, která byla tehdy centrem uměleckého světa.

Sběratelé na to citlivě reagují, takže začala sháňka po dílech českých umělců, jako je Mucha, Kupka, Toyen, Filla nebo Štyrský.

Proč díla české avantgardy nabízí pouze Sotheby’s, a nikoli konkurenční aukční síň Christie’s?

Máme před nimi značný náskok. Naši experti se na českou avantgardu specializují už více než patnáct let. Navázali jsme důležité kontakty, což je významné. Sehnat kvalitní díla českého umění je docela problém.

Vzhledem k přísným vývozním omezením v České republice se soustředíme jen na zahraniční sbírky, zejména ve Francii, USA a Německu.

Bude mít kupec Toyen nějaké problémy s vývozem obrazu z Londýna do zahraničí? V Čechách byl nedávno vydražen František Kupka a vývozní povolení majitel nikdy nedostal…

Ve Velké Británii v tomto případě žádné omezení neexistuje. My respektujeme, že v každé zemi platí různé a dosti odlišné předpisy. Třeba Španělsko i Francie mají svoje vývozní pravidla, zejména pokud jde o kulturní dědictví.

I Británie brání vývozu nejhodnotnějších děl anglického umění, ale u nás jsou dána velmi přesná pravidla.

Pokud vím od českých kolegů, v Praze to je dosti složité a málo průhledné. Slyšel jsem, že prohlášení uměleckého díla za kulturní památku je dáno libovůlí českého úředníka, zda vydá či nevydá osvědčení o vývozu. Ale my tento stav respektujeme.

Na poslední aukci české avantgardy z kolekce rodiny Hascoe v Londýně v roce 2011 prý nakupovali hlavně Češi…

Ano, českých zákazníků bylo hodně, ale nebyli tam výlučně oni. Českou avantgardu dnes shánějí i Američané, Francouzi, Němci a Belgičané. Zajímají je umělci, jako je právě Toyen, která měla blízko k pařížské meziválečné avantgardě.

Jsme domluveni s Museem Kampa, že požádáme nového majitele obrazu Poselství lesa, aby toto velkolepé dílo zapůjčil na výstavu Toyen, která se připravuje v Praze v příštím roce.

Reklama

Výběr článků

Načítám