Hlavní obsah

Nad Prahou opět zazáří sbližující půlměsíc

Právo, Radmila Hrdinová

Již pošesté se v Praze, Brně, Plzni a Hradci Králové ve dnech 6. - 16. listopadu uskuteční festival kultur Blízkého Východu nazvaný Nad Prahou (Brnem, Plní, Hradcem…) půlměsíc, který se zabývá setkáváním odlišných blízkovýchodních a euroamerických kultur a překonáváním vzájemných předpojatostí.

Foto: archív festivalu

Arabské nedivadlo studentů arabistiky FFUK vzniklo ve spolupráci s festivalem.

Článek

Po loňském ročníku, zaměřeném na divadlo a arabskou filozofií, se 6. ročník chce vyjádřit k celosvětovému fenoménu nové humanity. Jeho tématem je divadlo, vzdor, humanita a naděje ve vzájemné vazbě. Svět je natolik zahlcen konflikty nejrůznějšího druhu, že si žádá gesto, jež usiluje o uvolnění napětí, o zmírnění dopadů, o naději.

Analogicky k mezinárodní organizaci Lékaři bez hranic vzniklo Divadlo bez hranic, které v 90. letech reagovalo na pád železné opony. Dnes je třeba překonávat jiné opony a zdi - mezi arabským a euroamerickým světem, mezi Židy a Araby, mezi muslimy, křesťany a židy, šíity a sunnity atd.

Festival reaguje na vzrůstající zájem o orientální kultury, vybízí k dialogu s naší kulturou. Přináší obohacení kulturní, intelektuální, lidská i společenská. Nabízí kulturu jako prevenci proti nesnášenlivosti a rasismu. Vše formou originálních divadelních projektů, českých premiér, kulturních setkání, inspirativních debat, happeningů a akcí solidarity.

Foto: archív festivalu

Loutkové představení The Smooth Life jordánského divadla Dafa Puppet Theatre se zabývá tématem uprchlictví.

Letošní festivalový program se ubírá několika směry. Divadelní představení české nezávislé skupiny Teď, nádech a leť nazvané Bagdád, Kábul, Ar Raqquah, Maarran... se zabývá tématem uprchlictví, stejně jako představení The Smooth Life jordánského divadla Dafa Puppet Theatre.

Hra britské autorky Caryl Churchillové Sedm židovských dětí vznikla jako reakce na izraelské útoky v pásmu Gazy v roce 2008 - 2009. Reagovalo na ni několik dramatiků, mezi nimi také americká performerka Deborah S. Margolin svou hrou Sedm palestinských dětí. Oba texty představí režisérka Lucie Málková formou scénického čtení v Eliadově knihovně pražského Divadla Na zábradlí.

Foto: archív festivalu

Inscenace hry Someone who´ll watch over me se odehrává v libanonském vězení.

Irský dramatik Frank McGuiness je autorem hry Someone who´ll watch over me, která svede dohromady Američana, Brita a Ira v libanonském vězení, kam se dostali jako rukojmí neznámých únosců. V této vyhrocené situaci se konfrontují nejen se svými národnostními rozdíly, ale i se svými anonymními hlídači.

Přednáškový cyklus se bude zabývat knihou Atlas muslimských strašáků aneb Vybrané kapitoly z muslimského islámu, podílem divadla ve vlně protestů, nepokojů, povstání a revolucí, které probíhaly či probíhají ve většině arabských států od konce roku 2010 až do současnosti i tématy jako ženy v umění, egyptská revoluce a kultura, mýtus ve filmu, filmové zpracování Ibsenových her či arabská migrace v Itálii.

Zajímavým zážitkem bude jistě i inscenace Arabského nedivadla studentů arabistiky Ústavu Blízkého východu a Afriky FF UK inspirovaná příběhy knihy známé v Evropě pod názvem Bidpájovy bajky. Tento divadelní soubor pod vedením předního arabisty Františka Ondráše vznikl v těsné spolupráci s festivalem Nad Prahou půlměsíc.

V rámci festivalu bude mj. v provozu i literární kavárna s ochutnávkou jemenských povídek, arabské hudby a marockých specialit. Festival Nad Prahou půlměsíc je zaměřený na poznávání tradiční i současné blízkovýchodní kultury a rozvíjení kulturních vztahů majoritní společnosti s orientálními umělci žijícími v České republice a v Evropě, a to prostřednictvím divadelních představení, literárních kaváren, koncertů, filmových projekcí, debat, workshopů, se zvláštním akcentem na drama, divadlo, poezii a literaturu vůbec. Je určen všem věkovým kategoriím, odborné i laické kulturní veřejnosti, příslušníkům majority i zde žijícím minoritám a cizincům se zahraničními kořeny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám