Hlavní obsah

Young Fathers: To uznání k nám nasměruje lidi

Právo, Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mercury Prize za nejlepší album roku ve Velké Británii nebo Irsku získalo ve středu večer v Londýně trio Young Fathers ze skotského Edinburgu za debutovou desku Dead (2014). Již 12. listopadu vystoupí Young Fathers jako hlavní hvězdy klubové noci Spotlight Strun podzimu v pražském klubu Roxy.

Foto: ČTK

Young Fathers s cenou Mercury Prize, kterou dostali v Londýně.

Článek

Young Fathers, kteří již v minulých letech vydali dvě EP, to okomentovali se zemitostí sobě vlastní: „Vůbec nic to nezmění. Je to jen nedílná součást odvětví. … Co čekáte? Že budeme radostí poskakovat?“ cituje deník The Guardian reakci členů kapely.

Reakce kapely po zisku ceny koresponduje s tím, co Právu sdělil zpěvák Alloysious Massaquoi v rozhovoru krátce před udílením. „Nezáleží na tom, jestli vyhrajeme, nebo ne. To uznání k nám nasměruje lidi - to je jediné, na čem nám záleží,“ konstatoval.

Co tvoří hudební vesmír kapely, která tvrdí, že kdyby dva z její sestavy neměli tmavou pleť (Massaquoi pochází z Libérie a rodiče Kayuse Bankoleho jsou z Nigérie, G’Hastings je z Edinburghu), nebyli by vnímáni jako hip-hop, ale jako rock a pop s prvky rapu? „Rodina. Láska. Sex. Mlha zmatení. Moralita skrz mikrofon. Noční teror. Bdění na turné. Dívky brečící v první řadě. Návrat domů k jisté prázdnotě… Sklep, kde můžeme konat a být,“ vyjmenovává Alloysious Massaquoi.

V onom sklepě, který zmiňuje, vzniklo album Dead, jež nyní porota Mercury Prize upřednostnila například před sólovou tvorbou Damona Albarna, oblíbenými Bombay Bicycle Club nebo bookmakery favorizovanou zpěvačkou FKA Twigs. Další rozšíření hudebního vesmíru Young Fathers se už v onom sklepě neodehraje, kapela oznámila, že aktuálně pracuje na dalším albu, které nahrává v Berlíně.

„Všechno to vede zpět do Afriky. Jistě, že to je důležité, nicméně vlivy se prolnuly a my jsme si je přetvořili ve vlastní kulturu. Nikdo nezní tak jako my,“ komentuje Massaquoi fakt, že téměř nikde nenajdete zmínku o Young Fathers, která by neakcentovala jejich „rozdílné kulturní kořeny“.

Co je tedy pro jejich hudbu určující? „Chceme, aby lidi něco cítili. Ale nejprve to chceme cítit my sami. Není to zase taková filozofie – pop vás může rozesmát, nebo rozbrečet, píchnete si a umřete,“ pokračuje Massaquoi.

Young Fathers se smějí i častému srovnávání s Massive Attack. „Vůbec nejsme jako oni. Rozumíme ale tomu přirovnání. Jsme multietnická kapela s prvky hip-hopu a pocházíme z Velké Británie. Kéž by si každý mohl udělat svůj názor,“ tvrdí Massaquoi.

České publikum si může svůj názor utvořit naživo již za dva týdny v Praze. Kromě čerstvých laureátů Mercury Prize na klubové noci Spotlight, vystoupí syn Bobbyho McFerrina, talentovaný multiinstrumentalista a producent Taylor Ferrin, britská zpěvačka Xenia Rubinos a americká umělkyně Lauren Holtová, která si říká LAW.

Mimochodem. Massaquoi Právu vysvětlil i to, proč se album kapely jmenuje Dead, tedy Mrtvý. „Už se smrti nebojíme, můžeme se jí podívat do očí a zpívat jí do tváře. Jednoduše řečeno – strach je pryč,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám