Hlavní obsah

Česká dokumentární radost obsadí domácí kina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pět nových dokumentárních filmů vstoupí 6. listopadu do kin pod hlavičkou Česká radost v českých kinech. Všechny filmy se v těchto dnech představí publiku na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Jihlava, a to hlavně v soutěži české tvorby s názvem Česká radost.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alice Nellis natočila film Adopce: Konkurz na rodiče.

Článek

Tři z nich budou mít v Jihlavě svou premiéru. Režisérka Alice Nellis přivezla na zahájení festivalu snímek Adopce: Konkurz na rodiče, v němž je inspirována vlastními zkušenostmi s osvojením dětí.

„Adopce je jeden ze způsobů, jak se stát rodičem. Má svá specifika, ale v těch základních věcech se od biologického rodičovství většinou moc neliší. Jedním z úskalí je fakt, že proces získání dítěte, který se od biologického těhotenství zcela zákonitě dost liší, neprobíhá v rámci rodiny. Do jisté míry vkládáte svůj osud do rukou úřadů. A když máte štěstí, jsou to báječní lidé a vy na celou věc rádi a s láskou vzpomínáte. A když to štěstí nemáte, tak to prostě většinou také přežijete. Porody a porodníci jsou také různí,“ tvrdí režisérka.

Vtipnou výpravu do duše českých myslivců zprostředkoval Jaroslav Kratochvíl ve filmu Lovu zdar! a na Ukrajinu se vypravil režisér Jiří Stejskal, který ve snímku Jáma sleduje svéráznou rodinu, která bojuje v obležení developerských bagrů za záchranu farmy uprostřed sídliště.

V kolekci je také poslední film dokumentárního provokatéra Martina Duška K oblakům vzhlížíme o obsesivním tuningu automobilů a dokumentární detektivka Pirátské sítě Davida Čálka o novém somálském „byznysu“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám