Hlavní obsah

Dokument o Olze Havlové bude uveden i v Německu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Portrét první manželky prezidenta Václava Havla nazvaný Olga bude uveden v neděli 26. října na mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. Svou mezinárodní premiéru bude mít na festivalu dokumentárních a animovaných filmů DOK Leipzig, který se uskuteční na přelomu října a listopadu, oznámila producentka Jarmila Poláková z nadace Film & Sociologie.

Foto: Vlasta Luťanská, Právo

Olga Havlová s Václavem Havlem v 90. letech

Článek

Připomněla, že českou festivalovou premiéru měl film na jaře na největším lidskoprávním filmovém festivalu Jeden svět v Praze. Do české kinodistribuce ho uvedla společnost Aerofilms 15. května, dodnes ho zhlédlo šest tisíc diváků.

Snímek, který natočil režisér a scenárista Miroslav Janek podle námětu Anny Freimannové, přinesl množství neznámých záběrů, fotografií a vyprávění. „Olgu Havlovou představuje jako ostrou glosátorku, zásadovou disidentku, štědrou hostitelku v pražském bytě i na Hrádečku. Jako ženu věcnou, nesnášející jakoukoliv okázalost, naopak milující jemný humor a říkající vždy to, co si myslí,” uvedla Poláková.

Její přátelé potvrzují, že ani v roli první dámy svůj životní přístup nezměnila. „Naším cílem bylo nalézt způsob vyprávění, který by divákům rozkrýval duchovní podstatu osobnosti, která je inspirativní a posilující, a skrze emocionální kanály představil Olgu tak, jak zůstává obtisknuta v životech přátel, kamarádů a blízkých známých. Životopisná data tím pádem zůstala až na samém konci narativního spektra,” doplnil ji Miroslav Janek.

Reklama

Výběr článků

Načítám