Hlavní obsah

DOX uvádí premiéru snímků slavných fotografů pořízených v Izraeli

Dvanáct známých fotografů z několika zemí fotografovalo během minulých pěti let Izrael a Západní břeh Jordánu. Vytvořili tisíce fotografií, z nichž několik set ukazuje výstava v pražském centru DOX. Potrvá do začátku března a po pražské premiéře se představí v Izraeli a USA, řekli organizátoři projektu This Place novinářům. Všichni autoři přijeli na zahájení výstavy do Prahy.

Foto: Petr Horník, Právo

Josef Koudelka

Článek

Projekt inicioval francouzský fotograf Frédéric Brenner v roce 2006. Pozval 11 světově uznávaných fotografů, aby společně s ním zkoumali Izrael a Západní břeh Jordánu, a ztvárnili ho nejen jako místo, ale především jako metaforu. Mezi autory, kteří v Izraeli absolvovali půlroční rezidenční pobyty, jsou například Josef Koudelka, Thomas Struth, Fazal Sheikh nebo Jeff Wall.

„Výběr fotografií, které jsou součástí výstavy, nepředstavuje jednolitý pohled, ale spíše mnohovrstevnatý a mozaikovitý portrét tohoto významného a velmi sporného místa se všemi jeho trhlinami a paradoxy,” vysvětlil Brenner.

Také jsme žili za zdí

„Nechtěl jsem se původně projektu účastnit, věděl jsem, že mi to zkomplikuje život. Byl jsem v Izraeli sedmkrát, většinou na tři týdny, déle jsem tam zůstat nemohl, ne fyzicky, ale mentálně,” řekl ke své účasti Josef Koudelka. „Když jsem viděl tu zeď (oddělující izraelská a palestinská území), věděl jsem, že pokud se projektu budu účastnit, budu fotit tu zeď. Celá generace žije za zdí, my jsme také v České republice žili za zdí. Vystavení zdi znamená nezájem společnosti řešit problémy. Ztotožnil jsem se se situací lidí, kteří žijí za zdí, jaké utrpení jim to přináší,” řekl.

Inspirací byly pro Brennera historické cesty jako Mission Héliographique v polovině 19. století ve Francii nebo Farm Security Administration v USA ve 30. letech, které vyzývaly umělce, aby kladli otázky týkající se daného regionu a jeho kultury, dějin, společnosti i každodenního života. „Každý z umělců vytvořil zásadní osobní výpověď o Izraeli a Západním břehu, které jako série průvodců vedou diváka k hlubšímu porozumění současné konfliktní situace,” řekla k výstavě kurátorka Charlotte Cottonová.

Brenner doplnil, že fotografie z místa, které je dlouhodobě jedním z nejproblematičtějších míst spojených s národnostními konflikty a spory o území, některé země odmítají vystavit, prostor zatím pořadatelé nenašli ve Francii ani v Anglii. Připomněl, že tak jak chtěl mít pestré složení autorů, pestré je i složení sponzorů, mezi nimiž jsou i subjekty z arabských zemí. „Plánujeme výstavu v Jeruzalémě, proč by nemohla být i v Ramalláhu?” uzavřel. V sobotu 25. října se pod názvem 12 perspektiv uskuteční série diskusí za účasti všech umělců, celodenní program završí komentovaná prohlídka výstavy. Registrovat se lze na www.dox.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám