Hlavní obsah

Ve věku 79 let zemřel doyen loutkového divadla Karel Brožek

Ve věku 79 let zemřel 21. října doyen loutkové režie a občasný herec Karel Brožek, oznámil Vladimír Hulec z Divadelních novin. Brožek byl mimo jiné zakládajícím členem Divadla Semafor.

Foto: David Taneček, ČTK

Karel Brožek

Článek

Od roku 1991 se v Národním divadle marionet v Praze hraje Brožkova loutková verze Mozartovy opery Don Giovanni. Dodnes přesáhla 5000 repríz a zhlédlo ji přes milión diváků. Jeho poslední režijní prací byla inscenace divadelní úpravy sbírky Karla Jaromíra Erbena Kytice. Na hlavní scéně Klicperova divadla v Hradci Králové měla premiéru letos 11. října.

Brožek se narodil 28. dubna 1935 v Olomouci. V roce 1959 ukončil studium na DAMU v oboru režie loutkového divadla a loutkoherectví. Byl jedním ze zakládajících členů pražského Divadla Semafor, kde se objevil například ve slavných inscenacích Člověk z půdy a Ukradený měsíc. Poté působil jako vedoucí skupiny Černého divadla a režisér Laterny magiky. Na jevišti plzeňského Divadla Alfa vytvořil v 70. letech řadu úspěšných inscenací, což mu otevřelo cestu do světa. Pracoval například v Montrealu, Ósace, Záhřebu, Berlíně, Brémách a Poznani.

V tehdejším Československu Brožek spolupracoval snad se všemi významnými loutkovými divadly v Praze, Brně, Kladně, Plzni, Košicích a Nitře. V letech 1975–1979 byl režisérem Ústředního loutkového divadla v Praze, od roku 1977 měl angažmá v Divadle Jaroslava Průchy v Kladně, kde působil přes 30 let. V činohře pod jeho režisérským vedením vzniklo 41 inscenací.

Působil ve Švédsku i v Polsku

Roku 1990 se tam Brožek stal ředitelem Středočeského loutkového divadla, kde vytvořil 32 inscenací. Pak byl hostujícím režisérem v Teater Sörmland ve švédském městě Nyköping. Od roku 2006 byl uměleckým šéfem Divadla herce a loutky Ateneum v Katovicích. S přestávkami vyučoval na DAMU loutkoherectví a režii. S královéhradeckým sborem Boni pueri nastudoval v roce 2008 pro kanadské turné terezínskou dětskou operu Brundibár.

Brožek se objevil i v několika filmech. Hrál například ve Vláčilově Hadím jedu, filmech Víta Olmera Antonyho šance nebo Co je vám, doktore? a ve Vávrově snímku Co chytneš v žitě. Zřejmě poslední rolí byl šéf ve Švankmajerově snímku Přežít svůj život.

Reklama

Výběr článků

Načítám