Hlavní obsah

Simpsonovi mi ukradli postavu mafiána, rozčiluje se herec

Novinky, Stanislav Dvořák

Méně známý americký herec Frank Sivero žaluje Simpsonovy o 250 miliónů dolarů. Sivero, který měl vedlejší role ve filmech Mafiáni nebo Kmotr 2, tvrdí, že Louie, pobočník kresleného mafiána známého pod přezdívkou „Tlustej Tony“, je napsán přímo podle něj.

Článek

V poměrně rozsáhlé žalobě Sivero rozvíjí hned několik divokých teorií. Uvádí, že postavička byla stvořena nejen podle jeho role, ale prakticky podle něj jako skutečné osoby. V roce 1989 žil totiž herec v Sherman Oaks v Kalifornii a scenáristé Simpsonů byli téměř jeho sousedy.

”Věděli, že pracoval na postavě do filmu Mafiáni. Byli seznámeni s celou postavou Frankieho Carbona stvořenou Siverem, který ji založil sám na sobě,“ tvrdí žaloba. V Simpsonech se pak objevil mafián Louie.

Louieho zjev a manýry podle žaloby silně evokují postavu Franka Sivera a herec Dan Castellaneta, který dává hlas Louiemu i Homerovi, měl údajně také napodobovat hlas dalšího herce, Joea Pesciho, který hrál rovněž v Mafiánech. Louie se objevil poprvé ve třetí sezóně Simpsonů v díle Bart vrahem a od té doby v dalších patnácti epizodách.

Foto: Warner Bros.

Frank Sivero (úplně vpravo) ve filmu Mafiáni

Siverova teorie ale zachází ještě dále - dokonce tvrdí, že jej producent James Brooks úmyslně podvedl. Řekl mu totiž v devadesátých letech, že v souvislosti se Simpsonovými ho čeká velká budoucnost a že spolu natočí i film. Ve skutečnosti ale prý nikdy film natočit nechtěl a šlo mu jen o to, aby ho mohli studovat pro využití v seriálu Simpsonovi.

Tvůrci podle něj zneužili jak jeho podobu, tak jeho nápady, dále „znehodnotili jím stvořenou postavu“ a navíc přispěli k tomu, že herec byl tlačen pořád do jednoho typu rolí. Všechny údajné křivdy Sivero vyčíslil dohromady na 250 miliónů dolarů.

Herec se soudí poměrně často. Před nedávnem zaútočil na jednu restauraci, protože prodávala sendvič pojmenovaný podle postavy z filmu Mafiáni.

Reklama

Výběr článků

Načítám