Hlavní obsah

Český rozhlas jednal o osudu DRDS

Právo, (rh)

Český rozhlas (ČRo) v pondělí jednal o osudu Dismanova rozhlasového dětského souboru (DRDS) s iniciativou Zachraňte DRDS, kterou vytvořili rodiče znepokojení chystaným sloučením souboru s rozhlasovým Dětským pěveckým sborem.

Foto: Khalil Baalbak

Dismanův soubor a Rybova Vánoční mše

Článek

Zástupce vedení ČRo zdůraznil, že rozhlas má zájem o další rozvoj DRDS, a jakékoli obavy z jeho zrušení či omezení činnosti jsou zcela mylné.

„Koncepční a systémové změny ve struktuře DRDS se uskuteční podle plánu, ale nijak neohrozí jeho stabilitu a kontinuitu. Naopak zaručí jeho bezproblémové fungování v budoucnu. ČRo od samého počátku s rodiči dětí komunikoval a chtěl je detailně o všem informovat na společné schůzce 4. listopadu. K našemu údivu však místo dialogu následoval bez jakýchkoli relevantních informací vznik petice a řada vyjádření o údajné snaze Českého rozhlasu zrušit Dismanův soubor. Znovu tak opakujeme, že soubor je a vždy bude jeho pevnou součástí,“ řekl Jan Simon, ředitel Centra uměleckých těles ČRo.

Zástupci iniciativy Zachraňte DRDS ale tak optimističtí nejsou. „Schůzka měla jediný důvod: vyvolat zdání pokusu o dialog s rodiči. Nic jsme se na ní nedozvěděli. Jakmile jsme chtěli jednat o konkrétních krocích, uhnula debata vždy jinam. Oni stále opakují, že koncepci rodičům představí na schůzce 4. listopadu, že stojí o diskusi, ale vůbec nechápou, že tato diskuse měla proběhnout předtím, než návrh transformace obou souborů vznikl,“ řekl Právu Adam Rut, absolvent souboru a mluvčí iniciativy. „Drtivá většina rodičů je tímto postupem rozhořčená, děti jsou z toho nešťastné a zmatené,“ dodal Rut.

Iniciativa vyzvala Radu ČRo, aby se reorganizací DRDS zabývala na svém zasedání 29. října. Na stejný den chystá i happening, na němž chtějí rodiče dětí vyjádřit svůj nesouhlas s chystanými změnami.

Reklama

Výběr článků

Načítám