Hlavní obsah

Správní soud zamítl čtyři stížnosti Novy proti pokutám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl čtyři kasační stížnosti společnosti CET 21, která drží licence skupiny Nova, proti pokutám za různorodá porušení mediálního zákona. Sankce v celkové výši 850 tisíc korun vyměřila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání například za násilí na obrazovce nebo přehnaný product placement. Nyní jsou pokuty definitivní.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Radní Nově uložili například pokutu 250 tisíc korun za nepatřičné zdůrazňování přípravku Prostenal v seriálu Ordinace v růžové zahradě. „To je pro bráchu, aby nemusel běhat na záchod, až tady bude. To víte, my jsme chlapi ve věku, že se o sebe musíme postarat,“ zaznělo z úst jedné z postav, zatímco se v záběru opakovaně objevila krabička i se svítilnou, která se tehdy prodávala společně s Prostenalem.

Stejně vysoká pokuta padla za zařazení filmu Kajínek v hlavním vysílacím čase. Radním vadily scény mučení, znásilnění a střelby do lidí. Dalších 150 tisíc korun musela Nova zaplatit za podvečerní zařazení seriálu Kriminálka Miami se záběry kruté odplaty za šikanu. V epizodě například kriminalisté zkoumali mrtvolu naraženou na kůl.

Pokutu 200 tisíc korun uložila rada za nevyváženou reportáž v Televizních novinách v srpnu 2012. Reportáž nazvaná Příručka poradí, co do kostela, prý mohla u publika vyvolat dojem, že pravidla odívání v chrámu jsou nesmyslně omezující až extremistická. Všechny žaloby proti pokutám zamítl Městský soud v Praze, poté následovaly kasační stížnosti. NSS je zamítl v pondělí bez veřejného jednání, podrobné odůvodnění zatím nezveřejnil.

V jednom starším sporu navíc NSS vyhověl kasační stížnosti Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a nařídil Městskému soudu v Praze, aby znovu projednal pokutu 50 tisíc korun za nedostatečně označenou reklamu na Dermacol. Původně ji soud z podnětu Novy zrušil.

Reklama

Výběr článků

Načítám