Hlavní obsah

Vzniká animovaný dokument o 17. listopadu 1989

Jak to říct dětem je název animovaného dokumentárního filmu režisérů Miroslava Trejtnara a Taťány Markové, který právě vzniká ve společnosti Film&Sociologie. Podle producentky Jarmily Polákové stálo u jeho zrodu zjištění, že je těžké předat vzpomínky na zlomové životní zážitky. Obzvlášť těžké je říkat vlastním dětem, co se vlastně stalo 17. listopadu 1989.

Foto: Karel Mevald, ČTK

Demonstrace z roku 1989

Článek

„A tak se přímí účastníci demonstrace na Národní třídě Miroslav Trejtnar a Taťána Marková domluvili s přáteli, vzali své děti a po letech se znovu setkali. Přímo na autentických místech postavili v den výročí maketu okolí Národní třídy a s pomocí malých postaviček a hraček ze stavebnice vyprávěli dětem a kolemjdoucím své zážitky. Prošli si ještě jednou trasu průvodu tak, jak ji tehdy šli coby studenti a vylovili dávno zapomenuté vzpomínky. Vše zaznamenala kamera, ve studiu pak vznikly animované pasáže vyprávění,” řekla Poláková.

Film podle ní vzniká díky nadšení autorů, ale pro výrobu jsou nutné i finance k úhradě střihu a postprodukce. Autoři proto hledají podporu na portálu hithit.com, který je zaměřen právě na kolektivní financování podobných projektů. Animovaný dokument Jak to říct dětem bude mít premiéru 17. listopadu přímo na Národní třídě. Další projekce budou v Sametovém centru (Cihelná ulice 4) poblíž Klárova.

Miroslav Trejtnar v roce 1989 studoval obor scénografie a technologie loutkového divadla na pražské DAMU. Nyní navrhuje a vyrábí tradiční dřevěné loutky, hračky a sochy. Jeho kolegyně a rovněž přímá účastnice demonstrace ze 17. listopadu Taťána Marková byla tehdy studentkou Filozofické fakulty, obor Divadelní a filmová věda. Nyní spolupracuje se společností Film Tématu Sametové revoluce se věnovala už jako jedna z režisérek dokumentu Holky z fildy o čtyřech ženách, vzpomínajících na společně prožitou studentskou stávku na Filozofické fakultě.

Kiska označil 17. listopad za nejvýznamnější den novodobých dějin

17. listopad

Reklama

Výběr článků

Načítám