Hlavní obsah

Násilí ve filmech je tolik, že přestává být příčinou nepřístupnosti

Novinky, Stanislav Dvořák

Otupěli jsme. Filmy, které by byly před dvaceti lety nepřístupné, dnes nikoho nešokují a ani rodiče už je nevidí jako jednoznačně nepřístupné, ukazuje studie z Pensylvánské univerzity.

Článek

Studie má neveselou, ale očekávatelnou pointu - ztrácíme citlivost. Když rodičům pustili jednu scénu se sexem nebo násilím, tak tvrdili, že není vhodná pro děti do přibližně 17 let. Ale jakmile je unavili hromadou filmů plných násilí i sexu, začali v dotaznících udávat nepřístupnost jen do 14 let.

Autoři zkoumali názory 1000 amerických rodičů, kteří mají děti od 6 do 17 let, a pouštěli jim snímky jako 8 Mile, Casino Royale, Collateral, Smrtonosná past či Terminátor. Vybrali takové filmy, které „obsahují sexuální scény, jež ponechávají velmi málo prostoru představivosti, překvapivé vraždy a bitvy lidí s roboty, které končí velmi názornou smrtí robota.“

Studie mluví o tzv. „strachu z hodnocení“ a tvrdí, že před desítkami let rodiče hodnotili jako nepřístupné do 17 let takové filmy, které dnes běžně projdou. Pro sexuální scény to prý ale neplatí.

Otupělí rodiče

“Rodiče, kteří hodnotí filmy pro MPAA (Americká filmová asociace), podléhají stejnému znecitlivění jako ostatní, a tak jsou s větší pravděpodobností shovívavější, když mají hodnotit vhodnost obsahu pro děti,” píšou autoři studie.

Foto: Lionsgate

Plakát k filmu The Last Stand

“Děti ovlivňuje to, co vidí a slyší. Výzkum potvrzuje spojení mezi sledováním násilí a pozdější agresí konkrétních dětí,“ dodávají a navrhují, aby MPAA provedla opatření proti znecitlivění lidí v komisích a raději jich najímala více. Jejich práce je totiž otupuje.

Vraždy? Hlavně, že to není sex

Foto: Bontonfilm

Postradatelní v akci

V jiné studii Americké akademie pediatrů z roku 2013 se píše: „Násilí za použití střelných zbraní se stalo tak běžným, že se jeho množství od roku 1985 ztrojnásobilo i ve filmech schválených pro mládež.“ Střílení bylo třeba v roce 2012 dokonce více ve filmech přístupných od 13 let než v těch nepřístupných.

Zkoumali vždy třicet nejvýnosnějších filmů z let 1950-2012. Ve všech se nachází 17 695 násilných scén. Ve 396 filmech ze 420 natočených od roku 1985 je násilí (783 případů s použitím střelné zbraně). Jako filmy přístupné od 13 let, které obsahují značné množství násilí se střelnými zbraněmi, uvádí studie např. The Dark Knight, Transformers: Dark of the Moon nebo The Avengers.

Už tehdy průzkum kritizoval nepřijatelný fakt, že násilí se v USA hodnotí mnohem mírněji než sex.

Foto: TriStar Pictures

Arnold Schwarzenegger jako legendární Terminátor

Někteří Američané dokonce viní filmy a videohry z různých masakrů, jako byla například střelba na střední škole v Connecticutu. Pachatelé takových excesů ale bývají psychicky nemocní, zdravý člověk nevraždí kvůli tomu, že viděl film Terminátor.

Ředitel Americké filmové asociace (MPAA) Chris Dodd loni uvedl, že nepřipadá v úvahu, aby stát omezoval scény ve filmech. Vše tedy zůstává na rodičích, oni se musí postarat o to, aby nezletilí na počítači nebo v kině nesledovali nevhodný obsah

Konzervativci sice pořád tlačí na prezidenta Baracka Obamu, aby více kontroloval zábavní průmysl, ale v rámci americké ústavy je těžké něco zakazovat. První dodatek chrání (nejen) film před cenzurou - např. v roce 2011 Nejvyšší soud odmítnul zákon, který chtěl zakázat prodej určitých násilnických videoher.

Reklama

Výběr článků

Načítám