Hlavní obsah

Světoznámý Eifman Balet hostuje v Praze

Právo, (rh)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jediná dvě představení baletu Rodin uvede věhlasný baletní soubor ze St. Petěrburgu Eifman Ballet ve Státní opeře 18. a 19. října.

Foto: Nikolaj Krusser

Inscenace Rodin sklízí úspěchy po celém světě.

Článek

Inscenace Rodin sklízí mimořádný úspěch u diváků i kritiky po celém světě. Baletní soubor Borise Eifmana patří k absolutní špičce současného ruského baletu, jeho zakladatel je považován za nejvýraznějšího ze současných choreografů, mága, který vytvořil divadlo neskrývaných emocí.

Rodin je impozantní uměleckou výpovědí o tragickém životním údělu géniů. Námětem je životní osud a umělecká tvorba sochaře Augusta Rodina a jeho milované žákyně, důvěrné přítelkyně a múzy Camille Claudelové, kteří patnáct let tvořili neoddělitelný citový i tvůrčí celek. Jejich vztah, příběh vášně i bolesti, skončil rozkolem, který osudově poznamenal Camillino duševní zdraví a stal se začátkem nešťastného konce jejího života.

Boris Eifman dokázal prostřednictvím jazyka moderního baletu předvést nové pojetí světa lidských vášní, fenoménu, který ve svých dílech zachytili právě Rodin a Claudelová.

Eifman Ballet byl založen Borisem Eifmanem v roce 1977 (původně pod názvem Leningrad New Ballet) jako experimentální laboratoř, baletní divadlo pro jednoho choreografa. Ve své době šlo o mimořádně inovativní koncept. Dnes se Eifman Balet těší skvělému renomé mezi milovníky baletu v Asii, Evropě, Severní a Jižní Americe a v Austrálii.

Reklama

Výběr článků

Načítám