Hlavní obsah

RECENZE: Prince ve dvou rozdílných a marných podobách

Právo, Jarosla Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvák, hudebník a skladatel Prince, rodák z Minneapolisu, rád své fanoušky překvapuje. Pohyboval se hned v několika hudebních stylech, měnil si umělecké jméno či si dovolil jedno své album vydat jako přílohu tištěných médií. Ne náhodou si získal výsadní postavení na hudební scéně, když se z něho stal respektovaný umělec, jenž je kvůli svým zálibám v překvapeních tak trochu obestřen rouškou tajemství.

Foto: ČTK

Své první album vydal Prince už v roce 1978.

Článek

Patří k velmi plodným autorům, čehož důkazem je, že od vydání svého debutu For You v roce 1978 nenechal nikdy své fanoušky čekat na novou desku déle než dva roky. Tentokrát to ale porušil. Od vydání jeho minulého alba 20Ten uplynuly roky čtyři.

Omluvou za zpoždění budiž, že Prince vydal rovnou dvě alba. Jedno se jmenuje Art Official Age, druhé Plectrumelectrum a vyšlo ve spolupráci s kapelou 3rdEyeGirl.

Art Official Age je pro tvorbu Prince přece jenom příznačnější. Je na něm onen charakteristický Minneapolis sound, což ve skutečnosti není nic jiného než funk spojený s r’n’b. Tentokrát se nicméně prezentuje trochu agresivními vstupy syntezátorů, nevýrazným zvukem kytar, studiově dobarvenými bicími a spoustou dalších zvuků, které dotvářejí atmosféru skladeb.

Prince zpívá jako chameleon. Mění výrazy, používá fistuli i další polohy a tímto způsobem dosahuje poněkud vlažné barevnosti.

Art Official Age totiž není ani trochu strhující nahrávka, jak jsme byli u Prince zvyklí v minulosti. Není na ní jediná písnička, která by byla takříkajíc na první poslech, chybějí jí nosné nápady i důkaz, že je Prince progresivní alespoň po zvukové stránce.

Album Plectrumelectrum má jinou vizáž. Je rockové, Prince je nahrál s kapelou 3rdEyeGirl, a splnil si tak roli hudebního univerzála. Dívčí doprovodná kapela na něm hraje velice slušně, některé kytarové party jsou příjemně vzrušující a rozhodně se jim společně podařilo dosáhnout zajímavějšího výsledku než v případě alba Art Official Age.

Chybí jim však vkus. Ani tentokrát není na desce skladba, která by si řekla o větší pozornost náladou, aranží či melodií. Tvůrčí a interpretační sestava se snaží, na desce je rock i funk, v písni Funknroll dokonce transparentně spojený, tu a tam se rapuje, znějí dívčí vokály a kytarové riffy v písničce Pretzelbodylogic jsou bytostně sedmdesátkové. Nic mimořádného se přesto nekoná. A přispívá k tomu i fakt, že v rockových písničkách je Prince jako zpěvák poněkud ztracený.

Přesto je album Plectrumelectrum zábavnější než unylé Art Official Age. Rock’n’roll má totiž výhodu v tom, že je razantní a hudebně přece jenom opravdu žije.

Prince: Art Official Age/Plectrumelectrum
Warner Music, 53:16 a 42:08

Celkové hodnocení: 55 % / 65 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám