Hlavní obsah

Čínský prezident řekl cenzurovaným umělcům, že mají být morální a vlastenečtí

Novinky, Stanislav Dvořák

Čínský prezident Si Ťin-pching vzkázal všem umělcům, že jejich práce má reprezentovat hodnoty socialismu a nemají se nechat zkazit penězi, informovala BBC. V zemi funguje cenzura všech uměleckých oborů i zahraničních děl.

Foto: Andrej Isakovic/Pool , Reuters

Čínský prezident Si Ťin-pching

Článek

Umělci podle prezidenta nemají upřednostňovat komerční zisk na úkor uměleckých a morálních hodnot. Nesmějí se stát „otroky trhu“. Nemají se také nechat „svést na scestí v otázce, komu mají sloužit, jinak jejich práce bude postrádat elán“.

„Umělecká díla mají být jako sluneční svit z nebes a jarní vánek, který bude inspirovat mysl, zahřeje srdce, zkultivuje vkus a odstraní nežádoucí styly,” uvedl prezident na sympóziu v Pekingu, kde prý zasedli nejrenomovanější čínští umělci. Konkrétně agentury nikoho neuvedly.

Umělecká díla mají podle prezidenta ukazovat patriotismus jako hlavní téma a pečovat o „správný úhel pohledu na historii, národ a kulturu a upevňovat hrdost lidí na to, že jsou Číňani“.

Čína kontroluje nejen domácí umělce, má stále větší strach ze západních kapel, filmů a seriálů. Čínské satelitní televize mohou například nově koupit vysílací práva pouze pro jeden zahraniční pořad ročně. Pořady pak nebudou smět být vysílány v hlavním čase od 19.30 do 22 hod.

Mladé ale televizní propaganda nezajímá a utíkají na internet, kde stahují západní produkci. Čínské úřady proto letos na jaře přikázaly vymazat ze streamingových stránek  čtyři nejoblíbenější seriály – Teorie velkého třesku, Dobrá manželka, Námořní vyšetřovací služba (NCIS) a Advokáti.

Nechtěně humorný Bond v mravné zemi

Foto: MGM/Columbia

Skyfall přinese retro auta a atmosféru 60. let.

Promítání cizích filmů v kinech sice není plošně zakázáno, zdaleka ne každý film se tam však přes cenzory dostane. A když už ho promítají, občas z něj záhadně zmizí nějaká scéna, aniž by to někdo vysvětlil.

Nádech nechtěného humoru získala loni bondovka Skyfall. V Číně chybí některé scény a dialogy dávají v titulcích jiný smysl, upozornil list The Hollywood Reporter. Cenzoři tím chtěli dát najevo, že v Číně neexistuje prostituce nebo mučení. Scéna, kdy v Šanghaji francouzský zabiják likviduje strážníka čínské bezpečnostní agentury ve výtahu, úplně zmizela. Později se Bond vyptává femme fatale Severine v podání Berenice Marloheové, jestli byla ve velmi nízkém věku nucena k prostituci. Jenže v čínských titulcích se agent 007 místo toho ptá, jestli byla nucena vstoupit do gangu.

Čínští cenzoři také zamlžili příběh zloducha Raoula Silvy (Javier Bardem), který původně říkal, že pracoval v Hongkongu pro MI6 a čínské úřady ho nechaly mučit.

V minulosti třeba z filmu Muži v černém 3 zmizela scéna, kde se mimozemšťané maskovali jako zaměstnanci čínské restaurace a čínský herec zmizel z Pirátů z Karibiku, protože cenzoři se domnívali, že se jedná o rasistickou karikaturu.

Reklama

Výběr článků

Načítám