Hlavní obsah

RECENZE: Archetypální hrátky s tělem Eleny Steiner

Právo, Jan Šída

Česká malířka Elena Steiner, která se umělecky etablovala v Rakousku, vystavuje premiérově v Čechách. A rovnou v hypermoderním Tančícím domě, který je díky svému interiéru ideální plochou pro naturalismus jejích obrazů.

Foto: katalog výstavy

Nummer 15-Danke für alles, 2011

Článek

Umělkyně společně s kurátorkou Barborou Maštrlovou rozdělily expozici na dvě části, na dva svébytné mikrosvěty.

Využily k tomu právě prostoru galerie. V sále, do kterého se vchází hlavním vchodem, představují velkoformátová akrylová plátna atakující svou barevnou vizualitou všechny divákovy smysly, zatímco o patro níže jsou oleje, které mají intimnější charakter.

Všechna vystavená díla však spojuje snaha detailně popsat tělesnou i duchovní individualitu člověka.

Malířka se díky své až umanuté touze precizně zobrazit každý detail těla, každý chlup i záhyb kůže, dostává hlouběji pod jeho povrch. Tak trochu používá metodu kubistů, kteří nejprve figuru rozbili na mikročástice a pak ji složili do nového tvaru. Jenže malířka to nedělá s hmotou, ale s duchem. Její abstraktní osobnostní archetypy jsou symboly našich traumat, která vyvolává tlak společnosti, stavějící krásu tělesnosti na první místo.

Foto: katalog výstavy

Elena Steiner doplňuje své obrazy také prostorovými předměty.

Proto Elena Steiner deformuje své bytosti tělesně i duševně. Proto je ironizuje doplněním opravdové prostorové věci, jakoje kartáč, bonsaj či punčochy. Sama to nazývá křehkým znásilňováním bytostí do nepřirozených poloh.

Ano, i jakýsi zasutý sexuálně perverzní rozměr na výstavě najdeme, ale vždy je vše pojato s nadsázkou či ironizující symbolikou.

Elena Steiner nechce své osobnosti ponižovat či týrat. Naopak, ona chce ukázat absurdnost naší snahy přijmout diktát soudobé módy a prvoplánové krásy. Její obrazy nabízejí nejen otazníky, ale také vykřičník.

Elena Steiner: Body Talks
Galerie Art Salon S, Tančící dům, Praha, do 4. ledna 2015

Celkové hodnocení 80 %

Reklama

Výběr článků

Načítám