Hlavní obsah

Veřejnost i přátelé se naposledy rozloučili s herečkou Ninou Jiránkovou

Praha

Poslední rozloučení s herečkou Ninou Jiránkovou, která zemřela 4. října ve věku 87 let, se uskutečnilo v pondělí v kapli sv. Václava na Vinohradském hřbitově. S dlouholetou členkou Městských divadel pražských se přišli naposledy rozloučit přátelé, veřejnost i herečtí kolegové.

Veřejnost i přátelé se naposledy rozloučili s herečkou Ninou JiránkovouVideo: Novinky

 
Článek

Smutečního obřadu, který doprovázela hudba Johanna Sebastiana Bacha, se zúčastnila například dlouholetá přítelkyně a herecká kolegyně Libuše Švormová, která zavzpomínala především na noblesu zesnulé herečky.

„Budu na ni vzpomínat s radostí a dojetím. Nina byla nesmírně noblesní člověk. Párkrát jsme spolu hrály, nikdy jsme si nezáviděly role. Zpráva o její smrti mě velmi překvapila, protože ona vypadala, že tu s námi bude ještě moc let,“ uvedla herečka.

Naposledy se přišel rozloučit také herec a zpěvák Josef Zíma, který si s Ninou Jiránkovou zahrál v Rollandově Hře o lásce a smrti. „Ta spolupráce a vůbec to, že jsem mohl být přítelem Niny, byla nádherná věc.“

Na filmovém plátně se Jiránková poprvé objevila v polovině 50. let. Ztvárnila především velkou dramatickou roli ve Vlčkově adaptaci baladického románu Jarmily Glazarové Advent, zasazeného do drsného prostředí Beskyd. Podobně velkou příležitost už před kamerou nedostala.

Menší úlohy ztvárnila například v seriálech Jana Eyrová, Rozpaky kuchaře Svatopluka, Dobrodružství kriminalistiky a Vyprávěj. V roce 2006 se objevila v dánském filmu Čistá srdce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám