Hlavní obsah

Zemřel herec Pavel Landovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Osmasedmdesátiletý herec a dramatik Pavel Landovský v pátek večer zemřel. Právu to v sobotu dopoledne potvrdila umělcova dcera Andrea Landovská. Její otec byl jedním z nejvýraznějších českých herců, byl známý svou prostořekostí.

Pavel Landovský ve snímku Černí baroni

 
Článek

Landovský byl disident a signatářem Charty 77. Poté, co výzvu podepsal, odešel v rámci akce Asanace do Rakouska. I tam hrál v prestižním vídeňském divadle Burgtheater.

Herectví nikdy nevystudoval, od 60. let ale působil v divadle, postupně v Šumperku, Klatovech a Pardubicích. Posléze hrál v Národním divadle nebo v Činoherním klubu, kde byl také dramatikem.

Foto: René Fluger, Martin Štěrba, ČTK

Pavel Landovský na snímku z roku 2011

Už od 60. let hrál také ve filmech, například v Ostře sledovaných vlacích, Markétě Lazarové a především v Utrpení mladého Boháčka. Právě v 60. letech vznikla většina filmů, které natočil, ročně pracoval na několika projektech pro film i televizi.

V 70. letech zaznamenal spíše ústup. Jeho nátura charakteristická tím, že  otevřeně říkal, co si myslí, nebyla pro normalizační období žádoucí. Navíc se z něj stal přítel disidenta Václava Havla.

Po podpisu Charty 77 byl několikrát zatčen a nakonec musel opustit republiku. Hrál i v emigraci, například ve snímku Miloše Formana Ragtime.

Pavel Landovský ve filmu Svatba jako řemen

Po roce 1989 se vrátil do ČR a začal opět točit. Ztvárnil roli majora Terazkyho v Černých baronech. Jeho herecký styl byl velmi osobitý, často ztvárňoval cynické, životem protřelé muže.

Herec v posledních letech trpěl cukrovkou, nedávno prodělal mrtvici. Podle serveru iDnes, který informaci o úmrtí přinesl jako první, zemřel herec v pátek večer doma.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Pavel Landovský

V dubnu 2013 převzal Landovský spolu s biskupem Václavem Malým a dalšími oceněnými z rukou ministra obrany Vlastimila Picka osvědčení o účasti ve třetím - protikomunistickém - odboji.

Výběr z filmografie Pavla Landovského

Ostře sledované vlaky (1966)

Svatba jako řemen (1967)

Údolí včel (1967)

Markéta Lazarová (1967)

Já, truchlivý Bůh (1969)

Případ pro začínajícího kata (1969)

Černí baroni (1992)

Nejasná zpráva o konci světa (1997)

"Mne to překvapilo. Já jsem netušil, že to bude taková trachtace: ministři a krásný ženský," pochvaloval si tehdy dobře naladěný Landovský slavnostní ceremonii.

Reklama

Výběr článků

Načítám