Hlavní obsah

Zemřel novinář a překladatel Václav Burian

Právo, František Cinger

Ve středu zemřel při služební cestě ve Vídni novinář, publicista, překladatel, literární kritik a básník Václav Burian. Bylo mu padesát pět let. Právu to potvrdil editor Jan Šulc.

Foto: Mariusz Kubik, Wikimedia Commons

Václav Burian na archivním snímku

Článek

Čestný člen polské Obce spisovatelské překládal především tvorbu Czesława Miłosze. Do listopadu 1989 publikoval hlavně v samizdatu. Nyní byl šéfredaktorem Listů, původně emigračního časopisu o kultuře, politice a sociálních otázkách, které založil Jiří Pelikán v roce 1971.

V roce 1996 ukončil studium polštiny a bohemistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci a od té doby spolupracoval s katedrou bohemistiky, žurnalistiky a politologie.

Byl redaktorem časopisů Arch A5, Notes, olomouckých Hanáckých novin, týdeníku Literární noviny. Jako jeden z redaktorů časopisu Scriptum se věnoval polským knižním novinkám, připravil také speciální číslo o polské literatuře.

Byl členem kapituly Ceny Pelikána, kterou od roku 2004 uděluje redakce časopisu Listy (ocenění získali mj.: bývalý polský premiér Tadeusz Mazowiecki, šéfredaktor deníku Gazeta Wyborcza Adam Michnik a česká spisovatelka a fejetonistka Alena Wagnerová). Byl českým zpravodajem týdeníku Tygodnik Powszechny.

Jménem Václava Havla převzal Cenu sv. Jiří, kterou tento týdeník obdržel v roce 2002. Jeho básně byly přeloženy do litevštiny a polštiny, autorem překladu do polštiny je Leszek Engelking.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám