Hlavní obsah

Zemřel autor Maxipsa Fíka, spisovatel Rudolf Čechura

Právo, Novinky, František Cinger

Ve věku 83 let zemřel spisovatel Rudolf Čechura, autor večerníčků o Maxipsu Fíkovi a nestor českých holmesologů. Od roku 1968 byl členem The Sherlock Holmes Society of London a od roku 2000 byl členem České společnosti Sherlocka Holmese. O Čechurově úmrtí informoval server iDnes.cz.

Ukázka z večerníčku Maxipes Fík

 
Článek

Čechura vystudoval obchodní akademii v Chomutově a pedagogické gymnázium v Jihlavě. Nejprve učil, ale v šedesátém roce nastoupil do Československého rozhlasu a později, až do roku 1973, kdy byl za normalizace propuštěn, pracoval jako redaktor časopisu Věda a technika.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Po odchodu ze zaměstnání zůstal na volné noze a živil se převážně literaturou pro děti. Nejznámější z postaviček, které vytvořil, je Maxipes Fík, jehož příhody byly přeloženy do několika jazyků. Dětem je určena také kniha Pavián mezi lidmi, využívající vědecko-fantastický námět k poučení o pravidlech slušného chování.

Čechurovým literárním vzorem je Arthur Conan Doyle, vytvořil četné pastiše na jeho dílo (vyšly v souboru Sherlock Holmes v Čechách a jiné příběhy). První detektivní román vydal v roce 1969, jmenoval se Nikdo nemá alibi a bývá uváděn v soupisech českých holmesian.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Rudolf Čechura na snímku z roku 2005

Za román Šperhák získal v roce 1996 Literární cenu Knižního klubu, za sbírku Dr. Sherlock Holmes v Čechách v devětadevadesátém Cenu Jiřího Marka. Tehdy k tomu řekl: „Nepsal jsem ji vlastně pro nikoho, ani pro děti, ani pro dospělé. Psal jsem ji pro sebe, bylo mi tehdy padesát let, byla hluboká totalita a v převrat jsem ani nedoufal, takže jsem věděl, že by ji nikdo nevydal. Když přišel listopad, chyběly mi asi tři kapitoly, měl jsem ale úplně jiné zájmy než psát knihu. Sledoval jsem, co se děje, četl jsem noviny, časopisy. Rukopis jsem odevzdal nakladatelství Český spisovatel, kde se při stěhování ztratil. Mohl jsem ho potom přihlásit do soutěže a jsem samozřejmě rád, že vyhrál.“

Mezi další jeho vydaná díla patří například Pavián mezi lidmi; Kočkodrom; Šifra z katakomb, Čítanka pro začínající detektivy, Dva ve fraku. V březnu 2013 vyšla jeho poslední detektivka Nikdo nemá alibi.

Dalším okruhem Čechurovy tvorby byly dobrodružné romány, odehrávající se v jeho rodném severočeském pohraničí v pohnuté době po druhé světové válce. Z těchto knih lze jmenovat: Jako zvíře, Šperhák, Namydlená šikmá plocha.

Výběr z díla Rudolfa Čechury

Televizní večerníčky o Maxipsu Fíkovi, které namluvil herec Josef Dvořák.

Seriál Hugo z hor (8 dílů; namluvil Petr Nárožný)

Dva ve fraku (7 dílů, namluvil Miroslav Donutil)

Autor námětu televizního filmu Šplhající profesor

Scénáře pro rozhlasový pořad Dobrou noc Hajaja

Z knih pro dospělé: detektivní povídky Dr. Sherlock Holmes v Čechách a jiné případy, sci-fi Experimentální zóna, romány Nikdo nemá alibi, Šperhák, Kočkodrom, Blázni z Velepes, Někdo to rád jinak, Pestrý život, detektivní román Jako zvíře, román Namydlená šikmá plocha, Nikdo nemá alibi

Poslední rozloučení s ním se koná v úterý 14. října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám