Hlavní obsah

RECENZE: Svěží stará tvář Gerarda Waye

Právo, Jaroslav Špulák

Ještě předtím než první sólové album Američana Gerarda Waye, bývalého zpěváka skupiny My Chemical Romance, vyšlo, přihlásil se tento k odkazu britpopu a glam rocku. Ne že by to byl jeho první dotek s uvedenými styly. Prohloubil ale to, co již činil.

Foto: Warner Music

Gerard Way byl zpěvák skupiny My Chemical Romance.

Článek

Když My Chemical Romance vydali své nejlepší album The Black Parade (2006), které se poté stalo příručkou celé emorockové generace, bylo evidentní, že pompézní rockový zvuk a glamrocková vizáž písniček nejsou kapele cizí. Gerard Way byl strůjcem, mozkem, vůdcem a ukazatelem směru jejího vývoje.

Podobné to bylo i na další desce Danger Days: The True Lives of the Fabulous Filljoys (2010), kde se dokonce v textech i grafické podobě projektu objevovaly odkazy na příběh Ziggyho Stardusta, kterého přivedl na svět legendární David Bowie. Nyní se kruh uzavřel. Way ovlivnění Bowiem přiznal, podotkl i mnohé o vlivu britpopu a vydal nahrávku, jež dávné stylové časy připomíná.

Foto: Warner Music

Obal alba Gerarda Way.

Hesitant Alien je elegantní a promyšlené album. Úvodní skladba The Bureau je jako doprovodná hudba k  hororovému divadelnímu představení. Action Cat a Maya The Psychic jsou lehké komiksové variace na punk rock, Brother, Millions, Drugstore Perfume a No Shows se kloní nejlepším písničkám britpopových Blur a Oasis, Juarez je zase jediná rocková skladba na albu, současně jediná, která se vzdala zvukově oné pompéznosti.

Zvuk desky i vokální výraz Gerarda Waye jsou manýristické přesně tak, jak si to glam rock žádá. Navíc kolekce ve svém finálním provedení zní, jako by byla natočena v první polovině sedmdesátých let.

Taktika Gerarda Waye je jednoduchá. Nechtěl objevit nic nového. Chtěl se nicméně oddělit od tvorby My Chemical Romance, udělat si dobře, vzdát hold vzorům, a ještě odvést slušnou práci.

Pravda, mohla by to klidně být nová deska kapely My Chemical Romance, k tomuto zvuku ostatně stejně směřovala. Byl by to ale příliš velký odklon od pozice emorockových princů, a tak je to lepší takhle. Od začátku.

Gerard Way: Hesitant Alien
Warner Music, 38:50

Celkové hodnocení: 70 %

Reklama

Výběr článků

Načítám