Hlavní obsah

Roli pro černocha obsadila BBC bělochem a čelí kritice

Londýn

Terčem kritiky kvůli údajným rasovým předsudkům se stala britská veřejnoprávní stanice BBC. Do role v chystaném televizním seriálu, kterou měl původně ztvárnit černoch, totiž nakonec obsadila bělošského herce Edwarda Holcrofta. Informoval o tom ve čtvrtek server The Independent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Herci tmavé pleti, kteří absolvovali konkurz, jsou „zmatení a pochopitelně naštvaní“, řekl Danny Wynter, který vede kampaň Act for Change za různorodost v britské společnosti. Dodal, že někteří herci o svém možném angažmá už vážně vyjednávali a změna obsazení na poslední chvíli je výrazem přezíravosti tvůrců.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Může to vypadat jako maličkost, ale znovu to ukazuje na jemné opakované narušování příležitostí pro britské umělce tmavé pleti,“ poznamenal Wynter.

Podle něj se jedná o hlavní roli v „brilantním původním seriálu“ plném napětí, nazvaném London Spy (Londýnský špión).

Autor scénáře Tom Rob Smith se brání. Tvrdí, že žádnými předsudky netrpí, pouze při úpravách závěrečných epizod zjistil, že hlavní postavou by měl být spíš běloch. BBC k tomu dodala, že „uměleckou svobodu svých scenáristů” respektuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám