Hlavní obsah

Román o Drtikolovi získal cenu EU za literaturu

Novinky, Stanislav Dvořák

Jan Němec se stal druhým domácím autorem, který obdržel Cenu EU za literaturu. Pocty se mu dostalo díky knize Dějiny světla o avantgardním fotografovi a filozofovi Františku Drtikolovi, sdělilo nakladatelství Host.

Foto: Česká televize

Spisovatel Jan Němec

Článek

Jan Němec vystudoval v Brně sociologii a religionistiku a pracuje jako redaktor zaměřený na českou beletrii v nakladatelství Host, které jeho knihu vydalo.

V románu se věnuje životu Františka Drtikola, slavného českého fotografa, který se proslavil hlavně portréty a akty. Později se věnoval malbě.

Byl také průkopníkem buddhismu v Čechách. V době, kdy u nás o východní filozofii téměř nikdo nic nevěděl, Drtikol už meditoval a přeložil do češtiny zásadní texty buddhismu (Střední nauka Nágardžuny, Dharma teorie i Tibetské knihy mrtvých) a dále i díla taoistická a upanišády.

Foto: Host

Obálka knihy Dějiny světla

Kniha Dějiny světla byla nominována na cenu Magnesia Litera a je druhým českým dílem, které dostalo evropskou cenu. První byl Milostný dopis klínovým písmem od Tomáše Zmeškala.

Cena EU za literaturu se uděluje každoročně spisovatelům z členských zemí EU, Islandu, Norska, Lichtenštejnska a kandidátských zemí. Cena je dotována částkou 5000 eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám