Hlavní obsah

Svěrák a Uhlíř natočili novou desku

Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř považují za omyl názory, že se písně pro děti dělají jinak než pro dospělé nebo že jde o něco umělecky méně hodnotného. Jejich nové album s názvem Jupí obsahuje tucet novinek a ‚pohádkové bonusy‘. „Neděláme to s tím, že se to bude líbit dětem, ale aby se to líbilo nám,“ řekl Svěrák.

Foto: Jan handrejch, Právo

Zdeněk Svěrák

Článek

Vedle 12 písniček z televizního pořadu Hodina zpěvu na albu najdeme skladbu Když si tě, dívko, představím, kterou natočil Tomáš Klus pro filmovou pohádku Jana Svěráka Tři bratři, a píseň Zlatý voči, pocházející z pohádky Láska Rohatá nazpívanou Vojtou Dykem. Podle autorů se jedná o nahrávky určené dětem i dospělým.

"S tímhle cédéčkem by mohla rodina dojet až k moři. Rodiče nám totiž často říkají: ‚Díky vašim písničkám přežijeme dlouhou jízdu v autě, protože děti to baví a my to vydržíme,‘ “ uvedl Svěrák. Také podle autora hudby Uhlíře se jedná o desku pro celou rodinu. „Na rozdíl od předchozích je taková ‚všegenerační‘,“ podotkl.

Podle údajů Ochranného svazu autorského (OSA) napsali společně Uhlíř se Svěrákem přes 400 písniček, přibližně polovinu pro Hodinu zpěvu. „Na Jupí jsou vlastně dvě Hodiny zpěvu, sedm písniček bude mít televizní premiéru v prosincovém vydání pořadu, část již zazněla v loňském vysílání,“ upřesnil Uhlíř.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jaroslav Uhlíř

Uhlíř se Svěrákem spolupracují už 47 let. Vedle tvorby pro děti napsali například velký hit Holubí dům, který zpopularizoval zpěvák Jiří Schelinger.

„Naši první posluchači jsou teď babičky a dědečkové. Máme zkušenost, že děti s námi jdou od malička do puberty, pak nás opustí a vrátí se k našim písničkám, když mají své děti,“ uvedl Svěrák. Uhlíř jejich společné písně určené dětem s úspěchem hraje i na rockových festivalech, kde je s ním zpívají i rockeři a příznivci punku. „Dělám dětská představení, sám i s kapelou, a nevyhýbám se ani rockovým akcím. Vznikl efekt, kdy děti už naše skladby znají a dospělí je ještě nezapomněli, takže to funguje,“ konstatoval Uhlíř.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám