Hlavní obsah

V Ostravě začal festival Ekofilm, letos je zaměřený na vodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Ostravě začal 2. října 40. ročník filmového festivalu o životním prostředí, přírodním a kulturním dědictví Ekofilm 2014. Jeho ústředním tématem je letos voda.

Foto: Press MFF EKOFILM

V Ostravě začal festival Ekofilm.

Článek

"Voda je všude kolem nás, potřebujeme ji, milujeme a někdy se jí i právem bojíme. Věříme, že pro diváky i všechny návštěvníky je toto téma atraktivní," uvedla ředitelka festivalu Marcela Mrózková Heříková.

Podle ní sice výběr promítaných filmů nebyl cíleně tématu festivalu přizpůsoben, ale přesto byla přihlášena řada filmů, které vodu představují v mnoha podobách. "Vodu jako úžasně nádhernou řeku, ale třeba i vodu jako zdroj znečištění pro celý kraj. Voda se prostě v těch filmech odrazila," podotkla ředitelka.

Na vodu se zaměřují ale některé části doprovodného programu. Například ve foyer Domu kultury Akord si návštěvníci mohou prohlédnout interaktivní výstavu Voda a živočichové v ní, Přírodovědecká fakulta Ostravské univerzity připravila výstavu s názvem Voda v tisíci podobách a centrum pro rodinu Ámos expozici Ptáci na suchu i u vody.

"Vody se týkají také všechny možné soutěže, které tvoří Vysoká škola báňská-Technická univerzita Ostrava. Ostravská univerzita pořádá konferenci Voda nad zlato, na níž bude mít svou science show na téma vody právě prezident festivalu a popularizátor vědy Michael Londesborough."

Letos bylo na festival přihlášeno 222 filmů ze 34 států, promítat se bude stovka vybraných snímků, z nichž 54 bylo zařazeno do festivalové soutěže. Kromě Ostravy festival zavítá také do Karviné a Českého Těšína na Karvinsku. Součástí festivalu je také rozsáhlý doprovodný program. Výsledky soutěžní části budou známy v sobotu. Více informací najdou zájemci také na internetových stránkách www.ekofilm.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám