Hlavní obsah

Martin Němec: Snažím se psát ženské názory a pocity

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská skupina Lili Marlene je autorským projektem klávesisty Martina Němce, který by se dal nazvat futuristickým šansonem. Písním vévodí expresivní alt zpěvačky Dáši Součkové, Němcova hudba a texty se odehrávají na průsečíku pouličních balad začátku minulého století se současnými trendy elektroniky a rocku. Nové album se jmenuje Vrány a havrani.

Foto: archív Lili Marlene

Dáša Součková a Martin Němec, hlavní postavy kapely Lili Marlene.

Článek

Na albu ubylo šansonu a přibylo rocku. Proč ta změna?

Život není náhoda, jak se zpívá v té krásné písni W and V, ale myslím, že život je změna. Mám změny rád a domnívám se, že nemá smysl vydávat stále stejné album s jinými písněmi.

Ona si o to řekla Lili Marlene sama… Písničky vznikají v nějaké atmosféře a tahle je jiná než před šesti lety.

Na koncertech nám ty futuristické šansony, jak jsme naší tvorbě s trochou nadsázky dříve říkali, takříkajíc vytvrdly v současnou podobu. Nějak s přibývajícím věkem přibývá i razance. Kupodivu.

Došlo ve vašem přístupu k muzice ještě k nějaké další změně ve srovnání s minulým albem Tango Desolato?

Došlo třeba ke změnám v obsazení kapely. Když na bicí hraje devatenáctiletý chlapík, tak i pokročilí bardi pookřejí. A bardky též. Také jsme cítili, že náš smutek je v toku času náhle trochu víc expresivní. Rozhodně se při tomhle rockovějším aranžmá víc bavíme. Ale třeba bude příští deska akustická nebo minimalistická nebo kubánská…

Mezi prvním a druhým albem je šest let. Proč tak dlouhá doba?

Bože, to to letí… Navíc jsme nijak nespěchali. V mezičase jsem kromě jiného dělal scénář a hudbu k filmu Juraje Herze T. M. A., ve kterém hrála i naše zpěvačka Dáša Součková, a před časem jsem zkomponoval hudbu k baletu Periferie, který se s úspěchem hrál v libereckém divadle F. X. Šaldy a jehož záznam bude k vidění na ČT Art. Shodou podivných okolností v tom představení zpívá písně Lili Marlene a roli vypravěče hraje ta samá Dáša Součková.

Stejně jako v minulosti v Precedens ve spojení s Bárou Basikovou jste psal písničky pro zpěvačku, je to tak i tentokrát. Jaký je rozdíl v tom, psát pro Basikovou a Součkovou?

Rozdíl v tom pociťuji zásadní. Bára v podstatě interpretovala mé názory na svět, ale pro Dášu vytvářím jakési osobní příběhy, tedy snažím se psát názory a pocity ženské. Ona není jen Dáša Součková, ale trochu i nešťastně zamilovaná vražedkyně a femme fatale jménem Lili Marlene. Její texty nejsou univerzální a přenosné. Myslím, že většinu z nich nemůže zpívat nikdo jiný než ona. Někdy říkám, že Lili Marlene je taková odvrácená tvář Precedens. Ale ta tvář ve stínu, jak je patrné i na fotce Terezy z Davle na obalu nového alba Vrány a havrani, mrká okem. Nebereme se zcela vážně.

Je pro vás opravdu tak lehké psát písničky pro ženu?

Ano, ženský svět je mi bližší než ten druhý. Nesnáším čistě mužskou společnost – oni i ti muži, nemající ve svém kruhu ženu, pustnou a jsou jaksi poloviční. Ale na novém albu trumpetista Míra Barabáš zpívá můj svrchovaně mužský až machistický text – jmenuje se 120 dnů. Inspirací mi byl život a dílo markýze de Sade. Ten jistě zženštilý nebyl ani omylem. Tím jsem, myslím, svůj literární feminismus definitivně postavil na hlavu.

Je Lili Marlene seriózní kapela, anebo jenom projekt, k němuž se vracíte vždy jen na nějaký čas?

Ve spojení slov seriózní kapela cítím neřešitelný paradox. To by mí milovaní Doors asi neobstáli… Seriózní kapela – to je něco jako anarchistický herbář? Ale vážně – Lili Marlene má kontinuální vývoj. Je pravda, že nehrajeme často, ale třeba namísto objíždění letních festivalů jsme letos zahajovali ten největší a nám nejbližší – Colours of Ostrava.

Pravidelně koncertujeme v naší milované pražské Malostranské besedě. Tam jsme zkoušeli s Precedens a Bárou, poprvé jsem tam slyšel zpívat Dášu, která zde dělala i barmanku, založili jsme tam Lili a nazkoušeli první repertoár. A pokřtili jsme tam i nové album Vrány a havrani.

V Besedě budeme k vidění a zejména slyšení také 6. října a 11. listopadu. Věřím, že předvedeme seriózní výkon a uděláme si s publikem hezký mejdan.

Reklama

Výběr článků

Načítám