Hlavní obsah

Festival spisovatelů hostí marocké autory

Právo, František Cinger

Už čtyřiadvacátý ročník Festivalu spisovatelů Praha nabízí ve dnech 2. až 4. října s tématem Láska a nenávist spisovatele z Maroka. „Vysoká hodnota marockých spisovatelů spočívá v jejich vlastní kultuře s výjimečnou otevřeností vůči jiným jazykům a kulturám,“ řekla v té souvislosti paní J. E. Souriyou Otmaniová, velvyslankyně této země v Praze.

Foto: archív Festivalu spisovatelů Praha

Spisovatel Mahi Binebine

Článek

„Bohatost kultury tvoří pluralita a různorodost. Mám za to, že maročtí spisovatelé nemají problém dotknout se rozličných témat. Jde jim především o svědomí a respekt vůči druhému člověku,“ dodala.

Marocké království přikládá velkou důležitost rozvoji literatury. Ministerstvo kultury k tomu využívá oddělení pro rozvoj a propagaci knih. Pražské prezentace se také zúčastní ministr kultury Mohamed Amine Sbihi, prezident Unie marockých spisovatelů Abderrahim El Allam, jemuž bude dělat partnera prozaik Martin Vopěnka, předseda Svazu knihkupců a nakladatelů ČR.

Letošní festival hostí Senát Parlamentu ČR, kde se zahájení 2. října zúčastní i Mohamed Cheikh Biadillah, prezident Senátu Marockého království.

Mezi největší hvězdy festivalu patří spisovatel a malíř Mahi Binebine, jehož bestseller Boží koně ze Sidi Moumen vychází zrovna v českém překladu Jany Petrové. Klíčové zlomy v životě marockých žen sdílí Fatéma Chalidová, jejíž verše převedl do češtiny Miloslav Topinka.

Súfijský vědec a filozof Bensalem Himmich bude hovořit o různých výkladech islámu. Básník El Ouadie je člověkem odvahy, jeho projevy mu vynesly deset let vězení. Z exilu do Maroka se vrátil umělec Mehdi Quotbi, jehož král jmenoval prezidentem nového Národního muzejního fondu.

Z české strany budou partnery prozaik Tomáš Zmeškal, syn konžského otce a české matky, šéfredaktor Britských listů Jan Čulík, diplomat a politik Jan Kavan i historička umění Anna Pravdová.

Reklama

Výběr článků

Načítám