Hlavní obsah

Izraelci zakončili Dvořákovu Prahu

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lepší závěr si sedmý ročník festivalu Dvořákova Praha nemohl přát. V neděli v Týnském chrámu zazpíval skvělý dánský sbor Ars Nova Copenhagen a pondělní závěr patřil Izraelské filharmonii s dirigentem Zubinem Mehtou.

Foto: Martin Divíšek

Zubin Mehta předvedl, že dirigent nemusí vždy oslňovat gesty, a svým nenápadným vedením dokonale orchestr ovládal.

Článek

Dánský sbor vedl známý Angličan Paul Hillier a pro zaplněný chrám připravil se svým dvanáctičlenným souborem program tvořený polyfonními zpěvy 13. a 14. století většinou anonymního původu a současnou duchovní vokální hudbou. Sezpívanost sboru, intonační perfekce a výrazová bohatost oslnily především v dílech současných od Arvo Pärta a Johna Tavenera.

Do Prahy se vrátil po dvou letech vynikající indický dirigent Zubin Mehta. Tentokrát přijel s Izraelskou filharmonií a po bratislavském koncertu představil i v Praze stejný program, sestavený z děl Beethovena, Mozarta a Strausse, v přímém přenosu Českého rozhlasu a televize. Mehta opět předvedl, že dirigent nemusí oslňovat gesty, a svým nenápadným vedením dokonale orchestr ovládal. To prokázal především v závěrečné oslnivé symfonické básni Richarda Strausse Život hrdinův, kde orchestr ve velkém obsazení zcela exceloval s vynikajícími sóly koncertního mistra houslí a lesních rohů.

Reklama

Výběr článků

Načítám