Hlavní obsah

Začátky Woodyho Allena. Vyjdou jeho komediální výstupy z 60. let

Novinky, Stanislav Dvořák

Pár let předtím, než Woody Allen začal režíroval filmy, působil jako stand-up komik v klubech. Později bylo několik vystoupení nahráno a vydáno na vinylových deskách. Nyní vyjdou na CD.

Článek

Dvoudiskové vydání se má objevit na trhu 25. listopadu pod názvem The Stand-Up Years: 1964–1968. Bude obsahovat vše, co vyšlo na LP deskách v šedesátých letech, a ještě bonusy.

Základem alb jsou vystoupení z chicagského klubu Mr. Kelly's, washingtonského The Shadows a sanfranciského Eugene's. Woody na nich vypráví historky o životě v Brooklynu, o manželství nebo o lovu losa.

Woody Allen původně psal scénky pro jiné, až později váhavě vstoupil na pódium sám. Počátkem šedesátých let si začal budovat jméno v New Yorku, v klubech jako The Blue Angel a Duplex, a tam se také zrodila nesmrtelná figurka nervózního chlapíka, která se přenesla i do filmů, jež začal režírovat koncem šesté dekády.

Foto: archív ČT

Na ČT art ji v Annie Hallové, komedii oceněné čtyřmi Oscary, uvidíme i s Woodym Allenem v neděli 12. ledna večer.

”Jestli si vzpomínáte, v šedesátých letech přišla záplava komiků. Mike Nichols a Elaine May, Shelley Berman, Mort Sahl. Bill Cosby a já jsme byli úplně poslední. Stejně jako folkoví muzikanti jsme začali v malých klubech, které už neexistují,“ vyprávěl kdysi slavný komik a režisér v magazínu Rolling Stone.

Měl prý tehdy velké dilema, jestli si má opravdu říkat komik. Nyní už si tak říká bez váhání. „Jediné, o co mi šlo, je rozesmát lidi,“ zní jeho známý výrok.

Reklama

Výběr článků

Načítám