Hlavní obsah

Vlasta Horváth: Chci mít v hudbě kredit i řemeslo

Právo, Jaroslav Špulák

V srpnu vydal zpěvák Vlasta Horváth třetí album To máme znát, osm let po předešlé kolekci. Již 25. září zahájí k němu v Brně koncertní turné.

Foto: archív Vlasty Horvátha

Vlasta Horváth vydal své poslední album letos v srpnu.

Článek

Jak na nové písničky reagují fanoušci?

Zatím jsem se nesetkal s žádnou negativní odezvou nebo názorem. Je to pro mě dobrá zpráva a zároveň je to dost zvláštní. Určité výtky mám ale já sám, což je dáno tím, že jsem se po nahrávání rychle otřepal, začal jsem psát písničky na další desku a tím pádem už přemýšlím dopředu.

Nalezl jste na albu mnoho nedostatků?

Nejde o nedostatky po konstrukční nebo řemeslné stránce. Jsem spokojený s tím, jak jsou písničky nahrané, zaranžované i zazpívané. Album přineslo v mé hudbě zásadní posun a nebál bych se říct, že jsem ho zvládl v profesní i osobní rovině. Když ale o své muzice přemýšlím do budoucna a představuju si, jak bude ucelená a vyprofilovaná, cítím, že mě čeká dlouhá cesta a budu na ní muset hledat. Nebude to jednoduché.

Po čem jako hudebník toužíte?

Vždycky jsem se chtěl pohybovat na hranici toho, abych mohl dělat hudbu svobodně a současně jí lidé rozuměli. Chtěl bych, aby má tvorba měla kredit a zároveň v ní bylo dobré řemeslo a um.

Před lety jste nahrál dvě alba, s nimiž dnes už ale nejste příliš spokojený. Bylo těžké připravit pro turné repertoár tak, abyste se prezentoval v aktuálním hudebním rozpoložení?

Nebude zase tak těžké dát dohromady repertoár, který divákům s klidem nabídnu. Budou v něm i starší písně, které už sice nechci tolik hrát, ale teď musím, protože pro mé fanoušky něco znamenají. Původně jsme chtěli mít na koncertech předskupiny z míst, kde budeme vystupovat. Nakonec jsme se ale s pořadateli dohodli, že nic takového nebude. Půjde zkrátka pouze o můj profilový koncert – uvolněný, osobní a upřímný.

Turné

25. 9. Brno (Metro Music Club)

8. 10. Ostrava (Parník)

10. 10. Karlovy Vary (Paderewski)

24. 10. Pardubice (Žlutý pes)

29. 10. Plzeň (Buena Vista Club)

1. 11. Praha (U Staré paní)

Reklama

Výběr článků

Načítám