Hlavní obsah

RECENZE: Tony Bennett očaroval publikum profesionalitou

Právo, Vladimír Říha

Po sedmnácti letech se v sobotu vrátil do Prahy zřejmě nejstarší žijící jazzový zpěvák, osmaosmdesátiletý Američan Tony Bennett. Lidem, kteří zcela zaplnili velký sál Kongresového centra, připravil hodinu a půl trvajícím koncertem obrovský zážitek.

Foto: PRÁVO – Petr Hloušek

Zpěvák Tony Bennett proměnil Kongresové centrum v jazzový klub.

Článek

Společně se svým kvartetem a písněmi proměnil velký prostor v komorní jazzový klub, ve kterém nebylo třeba decibelů a kde veškerá pozornost převážně staršího publika byla soustředěna na zpěváka, jeho čtyřčlenný doprovod a hlavně na písně swing-popového zaměření, jež vždy představovaly jeho silnou stránku.

Nebylo náhodou, že Bennetta, po kratší směsi standardů pouze s kvartetem, ohlásil nahraný hlas Franka Sinatry. Patřil k okruhu jeho dobrých přátel a hodně písní měli společných.

Foto: PRÁVO – Petr Hloušek

Po sedmnácti letech se Tony Bennett vrátil do Prahy.

Bennett pak v tmavém obleku s červeným kapesníčkem nabídl od příchodu a první písně Watch What Happens ve velké „šňůře“ celkem 24 písní jen s malými pauzami a takřka bez velkého slovního doprovodu. Tím doslova očaroval publikum. Stále skvělý srozumitelný hlas, kdy se nic z textu neztratí, schopnost ponořit se do písně, vynikající frázování, a dokonce intonačně přesné vyšší polohy. Profesionální výkon, kde je samozřejmostí zapamatování si textů a kde stále vestoje a někdy i v pohybu je zpěvák v kontaktu se spoluhráči i s publikem. Připomněl i svou první nahrávku Boulevard of Broken Dreams, krátce vzpomněl i na Lady Gaga, se kterou vydává album, a ocenil gratulaci Charlieho Chaplina k nahrávce jeho Smile.

Tu zazpíval jako část přídavků, když lidé v sále ovacemi vestoje dvakrát hlavní hvězdu viditelně dojali. V hlavním programu zazněla většina jeho hitů včetně Cold Cold Heart, Just in Time, The Good Life i popové standardy jako Shadow Of Your Smile a For Once In My Life. V závěru samozřejmě jeho největší hit I Left My Heart in San Francisco. Příznáním k „sinatrovské“ tradici byl poslední přídavek Fly Me To The Moon.

Oceňme i sehrané skvělé doprovodné kvarteto, zejména pianistu Mikea Renziho a kytaristu Graye Sargenta, se kterým často zpíval Bennett jen ve dvojici v nejkomornějších momentech večera. Koncert neměl žádného nečekaného hosta, jen před nástupem kvarteta osobně ohlásil americké hosty zpěvák Jan Smigmator, Bennettův obdivovatel.

Tony Bennett
Kongresové centrum, Praha, 20. září

Celkové hodnocení 95 %

Reklama

Výběr článků

Načítám