Hlavní obsah

RECENZE: Karlu Gottovi jeho současní autoři rozumějí

Právo, Jaroslav Špulák

Koncepce nového alba Karla Gotta nazvaná S pomocí přátel je zajímavá. Pobídl autory z Čech, Slovenska i Německa, aby pro něho napsali písničky, jež budou ctít jeho osobnost, ale současně mu umožní generačně se setkat s jejich uměleckou vizí.

Foto: Právo - Petr Horník

Karel Gott

Článek

Vzniklo tak album, které je s určitými výhradami povedené a v mnoha ohledech zajímavé.

Gott na ně vybral písničky podle svého aktuálního gusta. Ukázal na ty, které odpovídají jeho hudebnímu naturelu a současně jej více či méně uvolňují. Základ byl přitom jasný, míra interpretační i stylové svobody také.

Nejsilnější je hned úvodní Chci zpátky dát čas, za kterou stojí němečtí autoři André Franke a Joachim Horn-Bernges. Odpovídá Gottovu interpretačnímu vkusu, je svěží a nabízí jeho nejcharakterističtější pěvecký výraz.

Tak pojď se mnou od Radka Bangy (který v ní hostuje i jako zpěvák) Gottovi při své energii opravdu sluší a písnička Obraz žen od Petra a Pavla ORM je pozoruhodná hlavně díky profesně dokonalému textu Pavla Vrby.

Podle výrazu se Gott cítí dobře v písni Dál jedu si svou, kterou napsal Petr Bende a půjčil mu ke studiové realizaci svou výbornou kapelu.

Zřejmý rukopis skladeb skupiny Chinaski si pak zachovalo Malátného Pondělí. Gott se v něm důstojně zhostil jak pěveckého partu, tak textu, který přece jenom odpovídá spíše poetice tvorby Chinaski než jeho. Je to pro něho nový způsob prezentace, ve kterém bravurně obstál. Zpěvákův hluboce osobní interpretační prožitek je patrný v písních Kluk s velkou vášní, která je věnována zesnulému příteli Jiřímu Štaidlovi, a Testament, jejž pro něho napsal Ondřej Brzobohatý a jehož text je o posledních letech života.

Nadstandardní dávku charismatu naopak postrádají skladby Chci tě, až příliš rutinní Pátý den, který jako by Gott nazpíval již několikrát v minulosti, duet s Monikou Bagárovou Místa, která znáš či melodicky nevýrazná, byť zvukově takříkajíc plná Právě vchází.

S pomocí přátel je nicméně zajímavé album. Gott takovou tvůrčí injekci potřeboval k tomu, aby více důvěřoval novým autorům a na chvíli ustal v přezpívávání světových standardů. Jeho autoři zase dokázali, že to v tomto ohledu není v českém popu tak zlé. A jejich písničky navíc Gott nazpíval vkusně a s noblesou.

Karel Gott: S pomocí přátel
Supraphon, 50:26

Celkové hodnocení 75 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám